Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpakken ziekteverzuim gestrest zorgpersoneel

Zorg- en welzijnsinstellingen moeten meer doen tegen een te hoge werkdruk en agressie waar hun werknemers mee te maken hebben. De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, kondigt woensdag een speciale controleactie in de sector aan.
Aanpakken ziekteverzuim gestrest zorgpersoneel

De helft van het ziekteverzuim dat met het werk te maken heeft, is onder zorg- en welzijnsmedewerkers toe te schrijven aan stress door druk en agressie waaraan het personeel blootstaat. Volgens een woordvoerster van de Inspectie ligt het ziekteverzuim met 5,2 procent in deze sector ongeveer een kwart hoger dan het gemiddelde van 4,2 procent.

Werkdruk
Het aanpakken van werkdruk is een van de belangrijkste speerpunten voor de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in 2012 en 2013. In de sector zorg en welzijn werken ruim 1,2 miljoen mensen. ‘Het is belangrijk dat deze werknemers gezond blijven werken tot aan hun pensioen. In een sector waar door de vergrijzing een personeelstekort dreigt, is het des te belangrijker dat het huidige personeel behouden blijft’, aldus de inspectiedienst.

Handhaving
De Inspectie SZW wijst erop dat werkgevers verplicht zijn maatregelen te treffen als hun personeel door werkdruk ziek of arbeidsongeschikt wordt. ‘Doen ze dat niet, dan wordt handhavend opgetreden’, waarschuwt de inspectiedienst.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.