Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak maatschappelijke opvang effectief

De aanpak van de maatschappelijke opvang die de vier grote steden sinds 2006 voeren, lijkt goed uit te pakken, dat meldt het ministerie van VWS. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage maatschappelijke opvang 2008, die staatssecretaris Bussemaker vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.
Aanpak maatschappelijke opvang effectief

In het rapport staat onder andere dat het Leger des Heils een daling van het aantal dak- en thuislozen meldt. De politiek krijgt fors minder meldingen van overlast en het veldwerk in de vier grote steden (G4) meldt nagenoeg geen buitenslapers meer. Dit zijn mensen die niet bij een instellingen willen slapen of geen dak boven hun hoofd kunnen verdragen.

Persoonlijke aanpak
Kern van het plan van aanpak in de grote steden is de persoonlijke benadering. Elke cliënt in de maatschappelijke opvang krijgt een eigen hulptraject. Tot 1 oktober 2008 hadden de G4 minimaal 6.437 cliënten opgenomen in zo’n individueel traject, waarin persoonlijke doelen staan op het terrein van wonen, zorg, inkomen en dagbesteding. Verder hebben de G4 in 2008 een groot aantal nieuwe diensten en voorzieningen opgestart, zoals 24-uurs woonvormen.

Pakketmaatregel
Bussemaker benadrukt in de brief dat de ‘pakketmaatregel’ die per 1 januari 2009 is ingevoerd in de AWBZ, de doelgroep van de maatschappelijke opvang niet mag treffen. Begeleiding blijft vergoed voor kwetsbare mensen, als hiermee verwaarlozing of opname in een instelling kan worden voorkomen. Zij heeft dit inmiddels besproken met de Federatie Opvang en met de zorgkantoren. De staatssecretaris laat het effect van de maatregelen voor deze groep cliënten monitoren, door cliëntenorganisaties en door het CIZ.

Link
Voortgangsrapportage Maatschappelijke Opvang 2008

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.