Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aanpak huiselijk geweld niet effectief’

De hulpverlening bij huiselijk geweld kan effectiever. Dat zegt de arts Matthieu Goedhart van de Venlose Mutsaersstichting, een instelling voor jeugd- en vrouwenhulpverlening. Nu zijn hulpverleners volgens hem vooral bezig partijen uit elkaar te houden bij geweld binnen gezinnen, en blijft de hulp daar steken. 'Vaak wordt dan één persoon centraal gesteld; het kind, de dader of het slachtoffer.'
'Aanpak huiselijk geweld niet effectief'

Goedhart pleit ervoor om met het hele gezin rond de tafel te gaan zitten en zonder taboes de problemen te bespreken: wanneer ontstaat het geweld en wat moet er gebeuren om het te stoppen. ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een bevriende oom wordt ingeschakeld die voor een time-out kan zorgen. Het gaat erom dat het gezin gezamenlijk leert geweld te voorkomen.’

Multifocusmethode
De Mutsaersstichting heeft de aanpak, die multifocusmethode wordt genoemd, de afgelopen 4 jaar bij ongeveer 400 gezinnen toegepast. Ongeveer 9 procent van de behandelde gezinnen kreeg binnen een jaar weer te maken met huiselijk geweld. ‘Dat is veel minder dan bij andere vormen van hulpverlening. Gemiddeld ligt de recidive op 60 procent’, zegt Goedhart.

Arm en rijk
Volgens de arts komt huiselijk geweld in alle families voor. ‘Bij arm en rijk. Ook bij ‘normale’ mensen.’ Cijfers geven aan dat er in Nederland per jaar 1 miljoen incidenten zijn. In 200.000 gevallen is er sprake van ernstig geweld. In 63.000 gevallen zijn de gevolgen blijvend letsel, psychische trauma’s of zelfs de dood.

Bron: ANP/ ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.