Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak 600 veelplegers werpt vruchten af

Amsterdam heeft het afgelopen halfjaar bijna de helft van de zogeheten Top 600 van criminele veelplegers aangehouden. Van de 262 arrestanten, sommige werden meerdere keren opgepakt, moesten er 102 voor langere tijd vast blijven zitten. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.
Aanpak 600 veelplegers werpt vruchten af

Amsterdam begon in mei met het op de huid zitten van 600, veelal jonge, veelplegers. Een lik-op-stuk-beleid, intensieve begeleiding en ingrijpen in gezinnen moeten ervoor zorgen dat deze groep uit het criminele circuit komt. Aan de aanpak doen de gemeente, politie, justitie en instanties als de reclassering en zorg- en jeugdinstellingen mee. Zij hebben afgesproken dat ze de namen op de lijst met voorrang gaan aanpakken, vervolgen of begeleiden.

Speciale aanpak
De afgelopen zes maanden zijn 55 personen uit de Top 600 veroordeeld. Vijf veelplegers werden vervolgd, maar door de rechter vrijgesproken. Half oktober zaten 87 mensen van de lijst in de cel. Een deel daarvan zat wel al vast voordat de speciale aanpak begon.

Beperking
De GGD heeft inmiddels van 29 personen een diagnose gesteld. Vijftien van hen hebben een licht verstandelijke beperking, 12 mensen persoonlijkheidsproblemen en 9 personen psychiatrische problemen. Een speciaal team heeft inmiddels 29 gezinnen van criminelen bezocht.

De 600 veelplegers zijn de afgelopen jaren in totaal 15.000 keer in contact gekomen met de politie. Eerder werd al bekend dat de Bijlmerbajes 120 cellen voor deze groep reserveert.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.