Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP: mensen met schulden niet kaalplukken

De overheid moet mensen die in de schuldhulpverlening zitten niet nog dieper in problemen brengen en zorgen dat ze voldoende geld overhouden om van te leven. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP zal daar woensdag op aandringen tijdens een overleg met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) over het armoedebeleid.
SP: mensen met schulden niet kaalplukken

Karabulut komt met haar oproep na een uitzending van het tv-programma Zembla van vorige week. Daaruit bleek dat de overheid vaak te weinig rekening houdt met de beslagvrije voet. Dat is een wettelijk bepaald bestaansminimum dat bij het leggen van inkomensbeslag vrijgelaten moet worden.

Schuldeiser
Iemand met schulden heeft gemiddeld zeventien schuldeisers, zo meldt het programma. De overheid is de grootste schuldeiser. Om openstaande belastingen te innen, gaat de overheid steeds verder bij het innen van schulden. Hierdoor komen mensen nog meer in financiële problemen, signaleert de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Zembla onderzoekt in de aflevering de gevolgen van de drastische methodes van de incasso-industrie.

Schulden
Volgens Karabulut is het vreemd dat de overheid aan de ene kant probeert mensen met schulden te helpen, maar er tegelijkertijd voor zorgt dat ze nog dieper in de schulden raken. De beslagvrije voet moet volgens haar altijd gerespecteerd worden. Het Kamerlid pleit voor het bijhouden van een beslagregister.

 

Op 21 maart 2013 vindt het congres Actualiteiten Schuldhulpverlening plaats in Maarssen.Discussieer mee over de toekomst van schuldhulpverlening! Onder deskundige begeleiding van de dagvoorzitter gaat u in gesprek met topsprekers als Nadja Jungmann en Erica Schruer over actuele ontwikkelingen op het terrein van de schuldhulpverlening, nieuwe wet & regelgeving en relevante jurisprudentie. Ook zijn er workshops over de groepsgerichte aanpak, eerste ervaringen met het screeningsinstrument en schuldhulpverlening in bedrijven.
Bekijk hier het programma en profiteer van de vroegboekkorting>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.