Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dakloze werkt aan herstel met Erkenning Verworven Competenties

Inzicht in het eigen kunnen en vertrouwen in eigen vaardigheden. Met dat doel is MOVISIE drie pilots gestart voor daklozen om te werken aan hun maatschappelijk herstel. Het gaat om de herkenning en erkenning van verworven competenties.
Dakloze werkt aan herstel met Erkenning Verworven Competenties

Door Carolien Stam – Je bent dakloos, maar zeker niet verloren. Wat heb je in je om te laten zien wat je kunt? Aan de hand van die vraag is driekwart jaar geleden het project Erkenning Verworven Competenties bij daklozen opgezet. Door inzicht te krijgen in de eigen kracht én in de persoonlijke valkuilen, wordt gewerkt aan zelfvertrouwen en de eigen ontwikkeling.
 
Tastbare bewijzen
De methode EVC bij daklozen is gebaseerd op het concept ‘Erkenning Verworven Competenties voor vrijwilligers’ van MOVISIE. Daarbij maken vrijwilligers duidelijk wat hun competenties zijn door een portfolio van de eigen vaardigheden bij te houden. In de portfolio verzamelt de vrijwilliger tastbare bewijzen van zijn of haar vaardigheden. Bijvoorbeeld met foto’s of een presentatie die hij heeft gegeven. Of brieven en notities die de betrokkene heeft geschreven.
 
Inzicht
‘Het doel is mensen inzicht te laten krijgen in wat ze precies kunnen,’ zegt Marjoke Verschelling, projectmedewerker EVC van MOVISIE. ‘Samen met een begeleider van de maatschappelijke opvang kiest de dakloze een aantal vaardigheden waaraan hij of zij wil werken.’
Hoeveel competenties worden opgepakt is aan de dakloze zelf: ‘Dat kunnen één of zestien competenties zijn. De persoon zelf geeft aan wat hij aan kan en wil.’
 
Op weg
Deelnemers aan het EVC-traject moeten al enigszins op weg zijn naar herstel. Het zijn personen die vaak al actief zijn in de opvang, bijvoorbeeld als ervaringsdeskundig begeleider, voorlichter of beheerder. ‘De competenties waar daklozen aan kunnen werken zijn onder andere samenwerking, communicatie en professioneel handelen’ aldus Karin Sok, projectleider bij MOVISIE.
 
Getuigschrift
Een onafhankelijk begeleider van een andere instelling beoordeelt aan de hand van de bewijzen in de portfolio of de competenties voldoende worden aangetoond. Belangrijk is dat alleen de bewijzen van de deelnemers worden beoordeeld en niet de persoon. Op basis van deze beoordeling krijgt de persoon een getuigschrift met de aangetoonde competenties. In maart van dit jaar zullen de eerste getuigschriften worden uitgereikt.
 
Ontwikkelingstraject
‘Het EVC bij daklozen is niet specifiek gericht op scholing of het verwerven van betaalde arbeid, maar kan wel de kans hierop vergroten’ benadrukt Verschelling. ‘Met de persoon in kwestie wordt na afloop van het traject een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld.’
 
Begeleiding
Het traject vraagt goede begeleiding door de opvanginstelling en een zekere mate van zelfredzaamheid van de deelnemer die zijn eigen bewijzen moet verzamelen. Het vraagt een investering, maar levert ook veel op. Het is een impuls voor de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer en een stimulans om weer actief deel te nemen aan de maatschappij. MOVISIE heeft het project opgezet met financiering van het Oranjefonds en het VSB-fonds.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.