Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Wensen van ouderen komen uit

Bewoners van Woonzorg Groep Vitalis Engelsbergen werd gevraagd naar hun diepste wensen en verlangens. ‘Wat zou u nog graag willen doen in uw leven, wat u zelf niet meer kunt of durft te verwezenlijken?’ Vervolgens werden ze met deze droom op de foto gezet, wat resulteerde in de ontroerende fotoreportage 'Durf te leven'. De vraag bleek niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden. De eerste reactie was vaak: ‘Ik heb geen wensen meer’. Maar na goed doorvragen bleek iedereen nog wensen te hebben.

Fotografie: Michelle Peeters

Foto

 • Ze was altijd dol op zwemmen en kon nog het meest genieten van het golfslagbad. Hoe lang ze niet meer gezwommen heeft, weet ze niet meer precies, maar het is vele jaren geleden. Zwembad de Tongelreep is erg veranderd door de jaren heen, maar zodra ze het water ingaat voelt ze zich weer als een vis in het water. Ze heeft de smaak weer helemaal te pakken en zou graag regelmatig gaan zwemmen.

  Ze was altijd dol op zwemmen en kon nog het meest genieten van het golfslagbad. Hoe lang ze niet meer gezwommen heeft, weet ze niet meer precies, maar het is vele jaren geleden. Zwembad de Tongelreep is erg veranderd door de jaren heen, maar zodra ze het water ingaat voelt ze zich weer als een vis in het water. Ze heeft de smaak weer helemaal te pakken en zou graag regelmatig gaan zwemmen.

  Foto: Michelle Peeters
 • Mevrouw Vincken (92)
Met twinkelende ogen vertelt ze over de dansles van vroeger. Toen mevrouw Vincken nog in Rotterdam woonde, heeft ze veel gedanst met vriendinnen. Onder begeleiding van een live pianist werd er vroeger dansles gegeven en was het voor de vriendinnengroep een sport om door de mooiste jongen ten dans gevraagd te worden. In de danszaal van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven danst ze de sterren van de hemel. Ze doet dit samen met Rini Roozen, een bekerwedstrijd danser onder begeleiding van componist en pianist Arjan van Baest.

  Mevrouw Vincken (92) Met twinkelende ogen vertelt ze over de dansles van vroeger. Toen mevrouw Vincken nog in Rotterdam woonde, heeft ze veel gedanst met vriendinnen. Onder begeleiding van een live pianist werd er vroeger dansles gegeven en was het voor de vriendinnengroep een sport om door de mooiste jongen ten dans gevraagd te worden. In de danszaal van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven danst ze de sterren van de hemel. Ze doet dit samen met Rini Roozen, een bekerwedstrijd danser onder begeleiding van componist en pianist Arjan van Baest.

  Foto: Michelle Peeters
 • Mevrouw van de Molen (88)
Samen met haar oudste zoon Frans heeft ze altijd samen gebridged op topniveau. Mevrouw van der Molen heeft nog steeds een feilloos geheugen, volgens eigen zeggen te wijten aan de permanente bridgetraining waarbij je heel veel moet kunnen onthouden. Na de dood van haar zoon Frans verlangt ze heel erg naar een bridgepartner, maar ook naar een gesprekspartner op haar niveau. Tijdens het Open Europees kampioenschap bridge in Oostende is, tijdens een rondleiding door de zalen en het zenuwcentrum van het EK, het eerste contact gelegd tussen haar en Jos Jacobs, de daily bulletin en co-editor bij de meeste EK’s en WK’s en haar nog wel bekend van vroeger.

  Mevrouw van de Molen (88) Samen met haar oudste zoon Frans heeft ze altijd samen gebridged op topniveau. Mevrouw van der Molen heeft nog steeds een feilloos geheugen, volgens eigen zeggen te wijten aan de permanente bridgetraining waarbij je heel veel moet kunnen onthouden. Na de dood van haar zoon Frans verlangt ze heel erg naar een bridgepartner, maar ook naar een gesprekspartner op haar niveau. Tijdens het Open Europees kampioenschap bridge in Oostende is, tijdens een rondleiding door de zalen en het zenuwcentrum van het EK, het eerste contact gelegd tussen haar en Jos Jacobs, de daily bulletin en co-editor bij de meeste EK’s en WK’s en haar nog wel bekend van vroeger.

  Foto: Michelle Peeters
 • Mevrouw Jansen (78)
Ze doodt haar tijd met puzzelen, verder heeft mevrouw Jansen eigenlijk geen hobby’s meer. Vroeger speelde ze piano, ze heeft acht jaar les gehad, maar dat is al een hele tijd geleden en ze weet niet of ze het nog in de vingers heeft. Op het podium van de indrukwekkende concertzaal van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven krijgt ze les van pianodocente Dineke Vandersman. Ze moet er eerst wel helemaal inkomen, maar na een tijdje speelt ze geheel zelfstandig een klassiek pianostuk. ‘Echt verleren doe je het toch nooit’, straalt ze na afloop. Een passie is herboren en wellicht een nieuwe hobby gevonden.

  Mevrouw Jansen (78) Ze doodt haar tijd met puzzelen, verder heeft mevrouw Jansen eigenlijk geen hobby’s meer. Vroeger speelde ze piano, ze heeft acht jaar les gehad, maar dat is al een hele tijd geleden en ze weet niet of ze het nog in de vingers heeft. Op het podium van de indrukwekkende concertzaal van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven krijgt ze les van pianodocente Dineke Vandersman. Ze moet er eerst wel helemaal inkomen, maar na een tijdje speelt ze geheel zelfstandig een klassiek pianostuk. ‘Echt verleren doe je het toch nooit’, straalt ze na afloop. Een passie is herboren en wellicht een nieuwe hobby gevonden.

  Foto: Michelle Peeters
 • Mevrouw Hoppe (89)
Ze komt uit een zeer artistieke en ook muzikale familie. Vroeger was er geen geld voor een studie, iets wat mevrouw Hoppe graag wilde. Desondanks was ze autodidactisch genoeg om zichzelf allerlei creatieve vaardigheden aan te leren. Een TIA verminderde haar gezichtsvermogen enorm, waardoor het een belemmering vormde voor haar kunstenaarsschap en hier nagenoeg een einde aan maakte. Kunstenaar Allard Dericks is tijdens de pottenbak workshop die hij mevrouw Hoppe heeft verbaasd en enthousiast over haar snelle vorderingen. In no time draait ze ondanks haar visuele beperking puur op gevoel en techniek twee prachtige schalen.

  Mevrouw Hoppe (89) Ze komt uit een zeer artistieke en ook muzikale familie. Vroeger was er geen geld voor een studie, iets wat mevrouw Hoppe graag wilde. Desondanks was ze autodidactisch genoeg om zichzelf allerlei creatieve vaardigheden aan te leren. Een TIA verminderde haar gezichtsvermogen enorm, waardoor het een belemmering vormde voor haar kunstenaarsschap en hier nagenoeg een einde aan maakte. Kunstenaar Allard Dericks is tijdens de pottenbak workshop die hij mevrouw Hoppe heeft verbaasd en enthousiast over haar snelle vorderingen. In no time draait ze ondanks haar visuele beperking puur op gevoel en techniek twee prachtige schalen.

  Foto: Michelle Peeters
 • De heer Otterspoor (66) Hij heeft van zijn 20e tot 23e jaar op het S.S. Rotterdam gevaren. Meneer Otterspoor werkte als slager aan boord en heeft twee wereldcruises gemaakt. Hij heeft eigenlijk alles van de wereld gezien. Graag zou hij nog, net als zijn broer, een cruise willen maken. Maar dit zit er, gezien zijn gezondheid, niet in. Hij geniet zichtbaar van de minicruise per watertaxi naar het oude stoomschip en het bezoek brengt oude herinneringen weer tot leven.

  De heer Otterspoor (66) Hij heeft van zijn 20e tot 23e jaar op het S.S. Rotterdam gevaren. Meneer Otterspoor werkte als slager aan boord en heeft twee wereldcruises gemaakt. Hij heeft eigenlijk alles van de wereld gezien. Graag zou hij nog, net als zijn broer, een cruise willen maken. Maar dit zit er, gezien zijn gezondheid, niet in. Hij geniet zichtbaar van de minicruise per watertaxi naar het oude stoomschip en het bezoek brengt oude herinneringen weer tot leven.

  Foto: Michelle Peeters

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.