Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

IGZ: 'Diabetespatiënt staat niet centraal'

Diabetespatiënten staan nog te vaak niet centraal in de keten van zorgverleners rondom hen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld te weinig begeleiding. Ook zijn er veel problemen rondom de geautomatiseerde informatiesystemen en de financiering van de diabeteszorg.
IGZ: 'Diabetespatiënt staat niet centraal'

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een onderzoek naar de invoering van de ‘zorgstandaard diabetes’. Omdat deze nog niet overal goed is doorgevoerd, kan dat op de lange termijn risico’s voor patiënten opleveren.

Energie
De zorgverleners waar diabetespatiënten mee te maken hebben, moeten volgens de inspectie meer energie steken in het werken volgens de zorgstandaard. Op die manier verbetert de kwaliteit van zorg en lopen patiënten minder kans op gezondheidsschade.

Niet geslaagd
De zorgstandaard is in 2007 uitgebracht door de Nationale Diabetes Federatie (NDF). Zorgaanbieders hebben inmiddels enkele jaren de tijd gehad om de standaard te implementeren, maar de IGZ concludeert dat dat nog niet volledig geslaagd is.

Bron: ANP/ANP-Photo/Koen Suyk

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Diana Samuelz

    Als moeder met een kind met Diabets type 1 herken ik mij meer in het beeld dat het kind in het ziekenhuis niet centraal staat. Het lukt het ziekenhuis niet om ketenzorg te geven. Op een en dezelfde dag oogarts, diëtist, psycholoog, kinderarts te zien. Nee we moeten altijd op verschillende dagen komen want de agenda van de artsen staan centraler dan het kind. Over kosten besparing gesproken daar valt nog een wereld te winnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.