Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Thuiszorg staakt op Schouwburgplein Rotterdam

Thuiszorgmedewerkers in Rotterdam hebben woensdag het werk neergelegd en gedemonstreerd op het Schouwburgplein tegen wat zij noemen loondump. Zij willen dat de gemeente stopt met de 'afbraak' van de thuiszorg door daarop miljoenen te bezuinigen, stelt de Abvakabo FNV dinsdag.
Thuiszorg staakt op Schouwburgplein Rotterdam

De gemeente onderhandelt momenteel met thuiszorgorganisaties voor een nieuw contract om thuiszorg te leveren in de havenstad. ‘Met een nieuwe aanbesteding die de gemeente eind oktober rond wil hebben, worden de prijzen gedrukt naar een niveau waarop verantwoorde verzorging niet meer mogelijk is’, aldus de Abvakabo FNV.

Loon

Volgens de vakbond dreigen thuiszorgmedewerkers 20 tot 30 procent van hun loon te moeten inleveren. ‘Dit drama voltrekt zich op vele plaatsen in Nederland. Abvakabo FNV verzet zich daar keihard tegen.’ Daarom worden er ook acties gevoerd in Emmen en in Utrecht.

Werkgeverschap

Zorgwethouder Marco Florijn van Rotterdam heeft altijd benadrukt dat hij weliswaar goede afspraken wil met de thuiszorgorganisaties, maar dat hij ook wil toezien op ‘goed werkgeverschap’. Als daarvan naar zijn idee geen sprake is, krijgen deze organisaties niet de opdracht om thuiszorg in de Maasstad te leveren.

Bijstand

Rotterdam wil, net als andere steden, dat een deel van het bedrag waarvoor een organisatie werk aanneemt, wordt gebruikt om bijvoorbeeld mensen uit de bijstand of sociale werkvoorziening aan te nemen. Het werk dat deze mensen moeten doen is aanvullend op de thuiszorg; dus geen thuiszorgwerk, maar wel klusjes als boodschappen doen, iets kleins in huis repareren tot een praatje komen maken.


Bron: ANP/ANP-Photo/Evert-Jan Daniels

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.