Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog: Gezinsdrama’s

Af en toe confronteren de media ons met een gezinsdrama: de dood van één of meer kinderen door toedoen van de vader of de moeder. Soms slaat de dader ook de hand aan zichzelf.

Vorige keer blogde Klaas over zijn gesprek met een reorganisatieslachtoffer >>

Onlangs las ik in de krant het verhaal over het achtjarige meisje Sharleyne uit Hoogeveen. Ouders gescheiden, het kind bij moeder en moeder aan de drank. Het kind dood onderaan de flat. Gevallen? Gegooid? Gesprongen? Niemand die het weet.

Samenwerken

Niet minder schokkend, is het bericht dat twintig hulpverleners met dit gezin in de weer waren geweest. Twintig! En dan nog ging het mis? Of ging het daardoor juist mis? We weten toch hoe het werkt: hoe meer er verantwoordelijk zijn, hoe kleiner de verantwoordelijkheid van elk individu afzonderlijk. Wie in zijn eentje verantwoordelijk is, kan niet afwachten of een ander wat doet. Maar ook dat geeft geen garantie. Problemen zijn vaak zo complex dat niemand in onze wereld van specialisten het geheel kan overzien. Samenwerken is dus geboden: registratie van problemen, analyse, weging, hulpplan, eindverantwoordelijkheid enzovoort.

Meldcode

Toen ik dit stukje aan het schrijven was werd Maatwerk bezorgd. Achterop de aankondiging van het “Jeugdhulpcongres kindermishandeling” in september, met precies dit soort kwaliteiten: meldcode, monitorfunctie, voorkomen van herhaald slachtofferschap, interdisciplinair en duurzaam samenwerken. Noodzakelijk en toch zullen er gezinsdrama’s blijven. Zelfs met de beste wil van de wereld kunnen dingen fout gaan. Er is altijd het dilemma van de keuze van het moment van ingrijpen. Bij te vroeg ingrijpen barst de kritiek los dat het kind ten onrechte bij de ouders is weggehaald, tot schade van het kind. Bij te laat ingrijpen hebben de hulpverleners gefaald tot schade van het kind. In alle gevallen waarin het goed gaat zwijgen de media.

Taakcoördinatie

Soms volgen er structurele maatregelen: afgedwongen reorganisatie van de hulpverlening, dat wil zeggen centralisatie als het veld te versnipperd was, decentralisatie als de instellingen te groot en te log waren geworden. Maar je houdt altijd eilandjes binnen instellingen of binnen het veld, koninkrijkjes die hun territorium verdedigen en daardoor onvoldoende doen aan taakcoördinatie. Of nu de rijksoverheid, de provincie of de gemeente de regie houdt, of alleen professionals mogen optreden of dat de familie, de school, de buurt of vrijwilligers geacht worden op te treden, het zal af en toe grondig mis gaan. We moeten, helaas, leren leven in een wereld waarin menselijke drama’s gebeuren. 

Vorig artikelBlog: Groen
Volgend artikelBlog: Als Jumbo de baas is van jouw wijkteam
Klaas Schermer studeerde politicologie en werkte in het hoger onderwijs als docent en directeur, als bestuurder in verschillende instellingen voor zorg en welzijn en in het openbaar bestuur. Hij schreef tal van studieboeken over communicatie en besluitvorming in organisaties.

2 REACTIES

  1. Beste Mark,
    Je hebt gelijk: de vraagkant is ook versnipperd. Echter: familie, vrienden, enzovoort, is niet per definitie geschoold in het signaleren en aanpakken van (ernstige) problemen, hulpverleners wel. Beide kringen rond de cliënt hebben een verschillende verantwoordelijkheid.

  2. Lees alle reacties
  3. Geachte Heer Schermer, Beste Klaas,
    Ik ben het eens met uw constatering dat -helaas- dit soort incidenten niet voorkomen kunnen worden.
    Tegelijkertijd is het probleem van versnippering dat u noemt deels te ondervangen. Aan de zorgaanbodkant komt het uiteindelijk toch vaak neer op 1 professional die het initiatief neemt en de kar wil trekken. Maar inderdaad, of die persoon altijd het juiste mandaat heeft, dat weet je niet.
    Minder bekend is dat ook aan de zorgvraagkant versnippering speelt, veel verschillende belanghebbenden om het kind heen. Denk aan familie, vrienden, betrokken docenten, buurtbewoners etc.
    Met de behandeling MST-CAN brengen wij dit vaak versnipperde systeem in kaart en streven we ernaar om hiervan een effectief systeem te maken.
    Zie ook
    https://www.deviersprong.nl/behandelingen/systeembehandelingen/multi-systeem-therapie-mst/mst-can-multi-systeem-therapie-child-abuse-neglect/
    Vriendelijke groeten,
    Mark Scholten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.