Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Vooral voor tieners weinig pleeggezinnen

Er zijn in Nederland nog steeds kinderen die niet in een gezin kunnen opgroeien omdat er te weinig pleegouders zijn. Vooral voor tieners is het lastig een geschikt gezin te vinden.
Te weinig pleeggezinnen voor tieners
Pleegzorg Nederland zoekt 3500 nieuwe pleeggezinnen. - Foto: Ananda van der Pluijm

Deze week is het de Week van de Pleegzorg en de Maand van het inhuisplaatsen. Pleegzorg Nederland hoopt met de campagne 'Supergewone mensen gezocht' tijdens deze maand 3500 nieuwe pleeggezinnen te werven. Sinds 2005 is de vraag naar pleegzorg met bijna 70 procent gestegen. In 2014 woonden 21.880 kinderen in Nederland voor korte of langere tijd bij pleegouders. De forse groei is niet meer met het huidige aantal pleegouders op te vangen, aldus Pleegzorg Nederland.

Beeldvorming

Dat het voor tieners lastig kan zijn om een pleeggezin te vinden heeft vooral te maken met de beeldvorming van deze groep, legt een woordvoerder van Pleegzorg Nederland uit. 'Een kind dat niet thuis kan wonen in huis nemen is best heftig en kinderen in de puberteit zitten in nog een rumoerige periode van hun leven dan kleinere kinderen die een pleeggezin nodig hebben. Bovendien willen we graag dat een tiener die het goed op school doet wel daar op school kan blijven. Dat maakt het lastiger om precies in zijn of haar woonplaats een pleeggezin te vinden die graag een tiener in huis wil nemen.'

Zelfstandig

Het vraagt zeker wat van het pleeggezin om voor een tiener te kiezen, beaamt de woordvoerder. 'Maar tieners zijn ook zelfstandiger en met hen kun je beter een gesprek aangaan dan veel kleinere kinderen. Ook voor hen geldt dat ze recht hebben om in een gezin de sociale vaardigheden leren die ze nodig hebben en voorbereid worden op een zelfstandig leven in de toekomst.'


Fotograaf Ananda van der Pluijm maakte deze mooie portrettenserie van zeven tieners die op dit moment opgroeien in een pleeggezin. De tieners op de foto geven antwoord op de vraag: waar voel jij je thuis en wat betekent thuis voor jou? Het thuisgevoel blijkt vaak in doodnormale dingen te zitten.

Foto

 • Diana

  Diana (13):

  "Thuis is als ik weet dat ik mijn eigen plek heb. Bijvoorbeeld aan tafel heb ik mijn vaste plek, of op de bank, of mijn eigen laatje."

  Foto: Ananda van der Pluijm
 • Vincent

  Vincent (13):

  "Thuis is een vertrouwde plek, waar we gehecht zijn aan elkaar en bij elkaar blijven."

  Foto: Ananda van der Pluijm
 • Cisarlin

  Cisarlin (12):

  "Thuis is liefde voor mij, iemand die om me geeft en die leuke dingen met me doet, zoals echte ouders."

  Foto: Ananda van der Pluijm
 • Abdi

  Abdi (11):

  "Thuis is als het regent met thee en m&m's op de bank, of als het lekker weer is buiten voetballen."

  Foto: Ananda van der Pluijm
 • Marielle

  Mariëlle (16):

  "Thuis is de geur van wasmiddel, een schoongewassen bed, gewassen kleren. Materiële dingen doen er niet toe."

  Foto: Ananda van der Pluijm
 • Yannick

  Yannick (14)

  "Thuis is als het rustig is, anders word ik chagrijnig. Ik ben geen prater."

  Foto: Ananda van der Pluijm
 • Natasja

  Natasja (14)

  "Thuis is als je weet wat je kan verwachten, dat je weet wat je aan iemand hebt. Thuis is dus als het rustig en duidelijk is."

  Foto: Ananda van der Pluijm

Alexandra Sweers

Of registreer je om te kunnen reageren.