Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Jeugdstrafrecht beter voor 18-24 jarigen'

Jonge volwassen criminelen hebben er meer aan als zij volgens het jeugdstrafrecht worden berecht. Net als pubers tot 18 jaar hebben mensen tot 24 jaar niet helemaal de controle over hun gedrag, omdat hun hersenen zich nog ontwikkelen. Daarom zouden ze in het strafrecht eerder als minderjarigen moeten worden beschouwd dan als meerderjarigen
'Jeugdstrafrecht beter voor 18-24 jarigen'

Dat vindt een studiegroep van wetenschappers die criminaliteit onder jongvolwassenen onderzocht, zo meldden de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) woensdag.

Ontwikkeling
Niet alleen lijken de hersenen van jongvolwassenen meer op die van minderjarigen, maar ook de criminaliteit, levensomstandigheden, sociale en psychologische ontwikkeling, meent NSCR-onderzoeker Peter van der Laan. In het jeugdstrafrecht ligt de nadruk op opvoeding en gedragsverandering en dat zou voor 18-24 jarigen ook goed zijn. Het meerderjarigenstrafrecht geldt voor personen van 18 jaar en ouder.

Rekening
De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) wees er vorig jaar ook al op dat jonge volwassenen nog niet zijn uitontwikkeld en dat daarmee rekening moet worden gehouden.


Bron: ANP/ANP-photo

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Atte Houtsma

  Er moet juist zwaarder gestraft worden en de leeftijd moet juist omlaag voor toepassing van volwassen strafrecht, dit is boeven besschermen en burgers in de steek laten.

 • no-profile-image

  J.Prinz

  Dubbel,zwaarder straffen is soms gewoon echt nodig en effectief maar aan de andere kant heb ik binnen mijn werk te maken met jongeren en stoornissen die hierdoor id problemen komen en dat heeft dan vooral te maken met de stoornissen wat effecteerd in de problemen komen! Dat is dus echt dubbel en vaak maak ik mee dat zwaar straffen NIET effectief werkt maar juist averrecht! lastig onderwerp omdat je dit moet onderscheiden maar id praktijk soms echt lastig.....

 • no-profile-image

  Joze

  Niet te zacht omgaan met diegene die zich niet weet te gedragen.
  Evengoed zwaar bestraffen, de straffen zijn hier al zo mild.
  Straks krijg je nog meer van die jonge criminelen. Iedereen ergert zich dood aan de milde straffen en er veranderd niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.