Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Zorgplan altijd eerst met cliënt bespreken

Zorgverleners in de langdurige zorg moeten in de toekomst eerst een gesprek voeren met de cliënt. Daarin bespreken ze samen de doelen van de zorgverlening en hoe deze bereikt kunnen worden. Zo wordt het duidelijk voor een cliënt welke zorg en ondersteuning hij precies krijgt.
Zorgplan altijd eerst met cliënt bespreken

De zorgverlener legt de uitkomst van dit gesprek vast in het zorgplan. Dit staat in het Besluit Zorgplanbespreking AWBZ-zorg van staatssecretaris Bussemaker. Veel zorgaanbieders werken al met een zorgplan, maar de cliënt wordt vaak onvoldoende betrokken bij de invulling van het plan.

Inspraak
Omdat instellingen hun geld krijgen op basis van de zorgzwaarte van hun cliënten is het mogelijk om cliënten inspraak te geven in hoe de geïndiceerde zorg geleverd wordt. Dat levert meer flexibiliteit op. Door het zorgplan kunnen cliënten zoveel mogelijk meepraten over de invulling van de dagelijkse zorg en krijgen ze de mogelijkheid persoonlijke wensen kenbaar te maken.

Besluit
Het Besluit Zorgplanbespreking AWBZ-zorg verbetert niet alleen de positie van de cliënt. Het zet ook vanuit de wetgever een basisnorm voor zorgaanbieders die te weinig aandacht besteden aan het gebruik van zorgplannen. Ook krijgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meer inzicht in de manier waarop zorgaanbieders met hun cliënten omgaan. Het besluit is gepubliceerd in de Staatscourant en treedt 26 maart in werking.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: VWS

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Lita Harpe

  Een wettelijk besluit over het bespreken van een zorgplan. Worden we daar nu blij van?

  Je zorgt voor iemand. Je wilt dat zo goed mogelijk doen. Natuurlijk bespreek je dat met die persoon en met zijn/haar dierbaren. Op de manier die bij die persoon past. Niet altijd is dat een gesprek in de vorm zoals goed opgeleide beleidsmakers dat doen.

  Hoe ver gaan we in het vastleggen en protocolleren van menselijk contact? Is het niet triest dat iets zoiets nodig is, of blijkbaar nodig wordt gevonden?

 • no-profile-image

  sasja

  Het zorgplan moet ook besproken worden met de direct betrokkenen zoals ouders.
  Wat voor nut heeft het zorgplan als er niet mee gewerkt wordt?
  Liever daden dan een plan wat niet uitgevoerd wordt!!!

 • no-profile-image

  l.hanrath

  soms is snel zorg bieden interessanter voor de client/patient.
  zorgplan zou wel in de loop van het contact met de cl/p. aan de orde moeten komen, hetzij bijgesteld na indicatiestelling.
  Hoe leiden we de cl/p hierin op?
  nog meer info.?


Of registreer je om te kunnen reageren.