Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Meer geld voor gehandicaptenzorg

De zorg voor mensen met een beperking moet worden voorbereid op de toekomst. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
GehandicaptenzorgFotolia.jpg
De zorg voor mensen met een beperking moet worden voorbereid op de toekomst. - Foto: Fotolia

‘Mensen met een beperking worden ouder, waardoor ook de zorg die zij ontvangen toeneemt en ingewikkelder wordt. Ook moet beter dan nu tegemoet gekomen worden aan de zorgvragen van specifieke groepen mensen met beperkingen. Bovendien zullen bewoners van instellingen en hun naasten steeds meer hun voorkeuren uitspreken: waar zouden ze willen wonen? Met wie? En hoe zouden zij hun zorg willen ontvangen? De zorg moet daar op worden toegerust’, zegt de staatssecretaris. Om dit te kunnen realiseren, wil Van Rijn 13,2 miljoen euro vrijmaken: 1,6 miljoen in 2016 en voor 2017 en 2018 ieder jaar 5,8 miljoen.

Opleiding en reflectie

De staatssecretaris heeft al een plan ‘Samen werken aan betere gehandicaptenzorg’ opgesteld. Hierin is opgenomen hoe Van Rijn de positie van mensen met een beperking wil versterken. Ook zoekt hij in het plan naar een passend antwoord voor de bijzondere zorgvraag die meerdere groepen mensen met beperkingen hebben en schrijft hij dat professionals extra en beter toegerust moeten worden op de toekomst, met meer opleiding en meer tijd voor reflectie op het vak. Tot slot wil de bewindsman samenwerking tussen bestuurders bevorderen.

Werk je met mensen met een – verstandelijke – beperking, dan heeft jouw begeleidingsstijl invloed op de mate van zelfstandigheid van de cliënt. Lees meer >>

Kwetsbaar

In Nederland hebben 113.000 mensen (een combinatie van) een verstandelijke, lichamelijk en/of zintuiglijke beperking. Van Rijn: 'Dit zijn tegelijk heel krachtige en heel kwetsbare mensen. Zij zijn hun hele leven afhankelijk van de zorg die wij als samenleving bereid zijn voor hen te organiseren. Dat schept de verplichting om continu te kijken: wat kan er anders? Wat moeten we verbeteren? Hoe zorgen we voor hen op de best mogelijke manier, nu en in de toekomst?'

Sophie van Hogendorp

Of registreer je om te kunnen reageren.