Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Miljoenen voor onderzoek naar schizofrenie

Twee Nederlandse onderzoekers hebben ieder 12 miljoen euro gekregen voor onderzoek naar schizofrenie. Het geld gaat naar meerdere studies onder vijfhonderd patienten in Europa.
Miljoenen voor onderzoek naar schizofrenie

Hoogleraren psychiatrie René Kahn van het UMC Utrecht en Jim van Os van Maastricht UMC besteden de Europese subsidie aan allerlei studies. Bij een van de onderzoeken probeert Kahn een medicijn te ontwikkelen op basis van een stof die voorkomt in cannabis. Van Os richt zich vooral op de oorzaken voor de ziekte.

Symptomen
Aan de onderzoeken doen vijfhonderd patiënten uit Europa mee. In Nederland lijden circa honderdduizend mensen aan de psychiatrische ziekte. Vaak beginnen de symptomen kort nadat iemand twintig jaar is geworden. Meer mannen dan vrouwen hebben er last van. Gemiddeld leven patiënten met schizofrenie korter door een slechte lichamelijke gezondheid en een verhoogd aantal gevallen van zelfmoord.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.