Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen voor onderzoek naar schizofrenie

Twee Nederlandse onderzoekers hebben ieder 12 miljoen euro gekregen voor onderzoek naar schizofrenie. Het geld gaat naar meerdere studies onder vijfhonderd patienten in Europa.
Miljoenen voor onderzoek naar schizofrenie

Hoogleraren psychiatrie René Kahn van het UMC Utrecht en Jim van Os van Maastricht UMC besteden de Europese subsidie aan allerlei studies. Bij een van de onderzoeken probeert Kahn een medicijn te ontwikkelen op basis van een stof die voorkomt in cannabis. Van Os richt zich vooral op de oorzaken voor de ziekte.

Symptomen
Aan de onderzoeken doen vijfhonderd patiënten uit Europa mee. In Nederland lijden circa honderdduizend mensen aan de psychiatrische ziekte. Vaak beginnen de symptomen kort nadat iemand twintig jaar is geworden. Meer mannen dan vrouwen hebben er last van. Gemiddeld leven patiënten met schizofrenie korter door een slechte lichamelijke gezondheid en een verhoogd aantal gevallen van zelfmoord.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.