Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gedeputeerde Drenthe: ‘Binnen 24 uur verwijzing voor jeugdzorg’

De provincie Drenthe en haar twaalf gemeenten beginnen in het nieuwe jaar met een pilot om de jeugdzorg te verbeteren. Deze zorg moet sneller en beter, ook omdat er in de toekomst structureel minder geld voor de jeugdzorg is. Het eindplaatje is een volledige overgang van alle jeugdzorgtaken naar gemeenten in 2016, aldus Drenthe.
Gedeputeerde Drenthe: ‘Binnen 24 uur verwijzing voor jeugdzorg’

Drenthe speelt met deze pilot naar eigen zeggen vroeg in op de stelselwijziging in de jeugdzorg. Die wijziging houdt in dat de provinciale jeugdzorg, jeugd ggz, jeugd LVG en de gesloten jeugdzorg onder de regie van de gemeente komen. Nu zijn meerdere bestuurslagen daar nog mee bezig, die hun budget ontvangen vanuit verschillende bronnen. De provincie wil met het plan de weg vrij maken voor die overgang.

Laagdrempelig
De noordelijke provincie wil met de pilot voorkomen dat veel kinderen uiteindelijk zwaardere zorg nodig hebbben. Daarom moet de hulp laagdrempelig aangeboden worden via de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Volgens de Drentse visie moeten de CJG’s het centrale punt zijn. Jeugdigen en ouders moeten in maximaal twee stappen de juiste hulp krijgen. ‘Dat betekent dat de taken van Bureau Jeugdzorg grotendeels worden ondergebracht bij het CJG’, zegt Anneke Haarsma gedeputeerde van de provincie Drenthe.

Indicatie
‘De indicatiestelling door Bureau Jeugdzorg verdwijnt’, geeft Haarsma als voorbeeld. ‘Nu is het nog zo dat het acht weken kan duren voordat een cliënt in een traject komt. Dat duurt veel te lang. Door deze indicatietaak om te zetten in een verwijzing in het CJG, willen we ervoor zorgen dat iemand binnen 24 uur in een verwijstraject zit. Dat kan, omdat alle disciplines samen in een centrum zitten.’

Medewerkers
Tijdens de pilot, die dus een aantal jaren in beslag neemt, gaan de gemeenten meedenken en –beslissen over hoe de taken van Bureau Jeugdzorg worden opgenomen in het CJG. Vanaf 2011, wordt de indicatiestelling afgebouwd. Wat dat voor de professionals betekent, kan Haarsma nog niet aangeven. ‘Het is aan Bureau Jeugdzorg en de gemeenten hoe zij deze wijziging invullen. Of dat een reorganisatie wordt, of een andere manier van werken, kan ik niet zeggen. Het zou wel zo kunnen zijn dat de medewerkers meer moeten reizen, als zij in een CJG terecht komen.’

Dynamisch
De pilot bestaat uit vier onderdelen: de versterking van de CJG’s, het onderbrengen van Bureau Jeugdzorgtaken bij de CJG’s, de herordening van het jeugdzorgaanbod en het meten van de kwaliteit van jeugdzorgprogramma’s. ‘Het is een dynamisch proces’, stelt Haarsma. ‘We kunnen dus niet helemaal voorspellen wat er allemaal gaat gebeuren. Tijdens de pilot moet blijken wat wel of niet werkt.’ Het Rijk heeft de Drentse aanpak omarmd als een goed voorbeeld voor de rest van het land, zo meldt de provincie.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.