Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

700 meldingen armoede bij Kinderombudsman

Bij de Kinderombudsman zijn ruim 700 reacties binnengekomen over kinderen die in armoede leven. ‘Opvallend vind ik dat veel kinderen schrijven over het ontbreken van een goede maaltijd, een warm huis en kleding’, aldus kinderombudsman Marc Dullaert.
700 meldingen armoede bij Kinderombudsman
Foto: Kinderombudsman

Het meldpunt werd 12 februari geopend, omdat Dullaert wilde weten hoe het is voor kinderen om in armoede op te groeien. Hij wilde ook van ouders en professionals weten of het huidige armoedebeleid effectief is voor kinderen. Ruim 500 kinderen en jongeren reageerden en ook meer dan 200 ouders en professionals wisten het meldpunt te vinden. Eén op de negen kinderen groeit op in armoede.

Verhalen verzinnen

Uit de antwoorden blijkt dat veel kinderen zich schamen voor hun situatie en dat vindt Dullaert ‘schrijnend’. ‘Ik lees verhalen van kinderen, die na een schoolvakantie verhalen verzinnen over wat voor leuke dingen ze hebben gedaan. Of kinderen die geen vriendjes mee naar huis nemen om te spelen, bang dat ze zullen zien hoe de situatie thuis is. Veel kinderen schrijven ook over stress, spanningen en verdriet in huis. Maar er zijn ook verhalen van kinderen, die ondanks de situatie positief zijn over de toekomst en blij zijn dat ze in een warm gezin wonen.’

Onderzoek
Dullaert gaat het meldpunt sluiten, waarmee het onderzoek in een volgende fase komt: Het armoedebeleid voor kinderen van alle gemeenten geïnventariseerd. Experts en jongerenpanels zullen goede – maar ook minder goede – gemeenten nader doorlichten. Het resultaat hiervan is een overzicht van goede voorbeelden, en adviezen voor gemeenten om hun armoedebeleid te verbeteren. De resultaten van dit onderzoek worden in de zomer van 2013 aangeboden aan het kabinet en de gemeenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.