Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

27.000 vrijwilligers voor hulp aan vluchtelingen

Meer dan 27.000 mensen zijn via het Rode Kruis inmiddels beschikbaar voor de hulp aan vluchtelingen in Nederland. Nooit eerder heeft de hulpverleningsorganisatie zo'n groot beroep gedaan op burgers.
vrijwilligers voor het rode kruis
Vrijwilligers van het Rode Kruis sorteren spullen

Half september, toen de hulpverleningsorganisatie nog 6500 vrijwilligers beschikbaar had, deed de organisatie een oproep aan mensen om zich aan te melden voor het burgerhulpnetwerk Ready2help. Een netwerk is bedoeld om politie, brandweer en ambulancedienst te ondersteunen bij noodsituatie. Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich aanmelden. Het netwerk wordt nu vooral ingezet voor ondersteuning bij de vluchtelingenstroom.

Zorgprofessionals

Het gaat niet alleen om mensen die goederen sorteren, opvanglocaties inrichten en opruimen of bedden in elkaar zetten, maar ook mensen die vanuit hun professie hulp bieden, zoals zorgprofessionals, tolken en EHBO’ers. Wanneer de vrijwilligers eenmaal een keer zijn ingezet, willen ze ook voor volgende klussen beschikbaar zijn, zo is de ervaring.

Zorg dat je online te vinden bent en zet je vrijwilligers af en toe in het zonnetje. Lees hier 4,5 tip om vrijwilligers te werven. >>

Vrijwilligers

De vrijwilligers worden via sms en mail opgeroepen om ergens voor enkele uren te komen helpen. De reactiesnelheid is volgens het Rode Kruis opvallend groot, omdat soms al binnen een uur zich voldoende mensen hebben aangemeld om diezelfde avond nog te komen helpen. Toch zijn nog meer vrijwilligers nodig voor het hulpnetwerk om hulp te bieden aan de vluchtelingenstroom

Paraat

Het Rode Kruis is nog steeds in ‘hoogste staat van paraatheid’, dat wil zeggen dat de focus volledig ligt op de stroom aan vluchtelingen die nu Nederland binnenkomt. Nooit eerder heeft de hulpverleningsorganisatie zo’n groot beroep gedaan op burgers om hulp te bieden voor het opvangen van vluchtelingen.

Bekijk hier een filmpje over het burgerhulpnetwerk Ready2help

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.