Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal daklozen in opvang stijgt

Het aantal mensen zonder dak boven het hoofd stijgt. Volgens het CBS waren het er in 2010 ruim 23.000. Twee jaar later was dat aantal gestegen tot ruim 27.000. Vier op de vijf zijn man. Dakloze vrouwen zijn relatief jong.
Aantal daklozen in opvang stijgt
Foto: ANP Photo

Steeds meer mensen maken bovendien gebruik van daklozenopvang. Dat blijkt uit cijfers van Federatie Opvang, de koepelorganisatie in deze sector. In 2009 waren er 49.910 mensen in de opvang. In 2012 waren dat er 57.763. De grootste toename was in 2010; toen kwamen er in vergelijking met het jaar ervoor 5320 daklozen bij.

GGZ

Volgens de organisatie, die dit meldt na berichtgeving van EenVandaag, is de grootste groei te zien in de leeftijdscategorie 18-22 jaar en 50-64 jaar. Dat zou kunnen komen door de hoge werkloosheid onder jongeren, de aanscherping van de bijstand (4 weken wachttijd) en doordat onder meer het aantal bedden in de geestelijke gezondheidszorg daalt en er dus meer mensen met mogelijk problemen op zichzelf moeten gaan wonen.

Bezuinigingen

In 2015 krijgen gemeenten de zorgtaken vanuit de AWBZ overgeheveld en op de begeleiding en dagbesteding van psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten wordt 25 procent bezuinigd, zo stelt de federatie. ‘Voor opvanginstellingen betekent dat dat daaraan 25 miljoen euro landelijk minder te besteden is.’

 

‘De maatschappelijke opvang in Nederland van daklozen loopt vast.’ Bekijk hier de uitzending van EenVandaag van 21 december over de daklozenopvang>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.