Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

108 Miljoen voor wachtlijsten en complexe jeugdzorg

Het Transformatiefonds voor vernieuwing van de jeugdhulp krijgt de komende drie jaar in totaal 108 miljoen euro van de overheid. Nog deze maand wordt het budget, dat wordt verdeeld over 42 jeugdzorgregio’s, vastgesteld. De regio’s moeten een expertteam hebben en een concrete aanpak van de wachtlijst voor jeugdhulp.
Worried looking boy with fighting parents behind him

Er zijn in Nederland 42 jeugdzorgregio’s. Zij moeten regionale expertteams inrichten, zodat elk kind snel passende hulp krijgt, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en de wachtlijsten bij aanbieders – zowel de wachtlijsten bij instellingen als bij vrij gevestigden. Op die manier moet de jeugdhulp bij de complexere hulpvragen verbeterd worden.

Transformatiefonds

In het Regeerakkoord heeft het kabinet met gemeenten afgesproken dat er een gezamenlijk Transformatiefonds van 108 miljoen euro beschikbaar komt voor de vernieuwing van de jeugdhulp. De 108 miljoen euro wordt verdeeld over 3 jaar – dat wordt dus 36 miljoen euro per jaar. Het budget wordt over de 42 jeugdregio’s naar rato op basis van het aantal kinderen op 1 januari 2018 tot 23 jaar verdeeld.

Wachtlijstaanpak

Voorwaarde voor de toekenning van het budget is dat de regio een concrete wachtlijstaanpak heeft gemaakt en dat de regio een expertteam voor ingewikkelde casuïstiek heeft. Dat is nu voor alle 42 jeugdzorgregio’s geregeld. Er komt een Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) dat de jeugdregio’s gaat ondersteunen bij de uitvoering van de plannen.

Specialistische jeugdhulp

Tussen de jeugdzorgregio’s zijn grote verschillen in omvang: de kleinste regio telt minder dan 100.000 inwoners, de grootste regio heeft meer dan 1,5 miljoen inwoners. Dat maakt dat het vormgeven van specialistische jeugdhulpvoorzieningen voor de kleinere regio’s ingewikkelder is. Regio’s kunnen met elkaar afspraken maken, bijvoorbeeld over samenwerking op het gebied van specialistische functies in de jeugdzorg. Kleinere jeugdregio’s kunnen met grotere jeugdregio’s samenwerken door bovenregionaal afspraken te maken.

Meer informatie over de expertteams en passende jeugdzorg vind je op de VNG-website>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.