Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe borgt de gemeente LHBT-beleid in turbulente tijden?

Hoe kun je als gemeente de veiligheid voor en de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders verbeteren? Movisie maakte een handreiking LHBT-emancipatie voor gemeenten, met daarin 7 stappen om LHBT-beleid te borgen.
Hoe borgt de gemeente LHBT-beleid in turbulente tijden?
Foto: ANP Photo

Download hier de handreiking ‘Hoe borgen we LHBT-beleid in turbulente tijden?’>>

1 Structureel aandacht voor de positie van LHBT’s in programma

Bijna iedere gemeente gaat na de verkiezingen in 2014 een nieuw collegeprogramma voor de komende vier jaar opstellen. Neem de aandacht voor LHBT-bewoners op in dit programma. Lokale belangenorganisaties kunnen hun invloed uitoefenen om LHBT-onderwerpen als agendapunten op te nemen in de verkiezingsprogramma’s.

De gemeenten Alkmaar, Amsterdam, Utrecht en Amersfoort hebben nu al LHBT-beleid opgenomen in hun collegeprogramma

2 Maak een persoon verantwoordelijk voor LHBT-beleid

Maak een persoon in de vorm van een wethouder of beleidsambtenaar verantwoordelijk als aanspreekpersoon. Deze persoon kan aan de orde stellen of in beleidsvoorstellen rekening wordt gehouden met seksuele diversiteit.

3 Stel eisen als opdrachtgever

De gemeente kan als opdrachtgever specifieke eisen stellen bij de aanbestedingen of in de budgetsubsidievoorwaarden. Daarin kan staan dat er rekening moet worden gehouden met seksuele diversiteit of dat organisaties bijvoorbeeld toegerust zijn op LHBT-problematiek.

4 Aandacht voor LHBT’s in gemeentemonitor

Veel gemeenten doen onderzoek naar de behoeften van burgers onder andere met het instrument de Gemeentemonitor. Vragen naar sociale acceptatie van seksuele diversiteit kunnen daar een plek krijgen.  Welke onderzoeken zijn er naar leefbaarheid of buurtparticipatie? Neem daar ook vragen over seksuele diversiteit in op.

5 Preventie en informatie

Door LHBT-informatie op te nemen in de communicatiekanalen van de gemeente wordt voor bewoners zichtbaar dat de gemeente belang hecht aan LHBT-beleid. Zijn Wmo-loketmedewerkers en de medewerkers bij de keukentafelgesprekken op de hoogte van verwijsmogelijkheden?

6 Investeer in een sterk LHBT-netwerk

Roze organisaties zijn vaak heel actief en betrokken en hebben een groot zelfoplossend vermogen. Het uitvoeren van beleid in samenspraak met belangenorganisaties is een belangrijke voorwaarde voor duurzaam beleid.

7 Werk regionaal samen

Door regionaal samente erken kunnen krachten gebundeld worden en kosten bespaard. Zo werken in Zeeland de gemeenten Vlissingen, Goes en Middelburg samen op het gebied van jongeren en veiligheid. Deze samenwerking leidt ook tot uitwisseling van expertise en kwaliteitsverbetering.


Meer lezen? Download hier de handreiking ‘Hoe borgen we LHBT-beleid in turbulente tijden?’ >>

Bron: Movisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.