Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zutphen wordt krimpregio door sluiting jeugdinrichting’

Als de justitiële jeugdinrichting de Kolkemate in Zutphen verdwijnt, raken 160 mensen hun baan kwijt. Dat verlies aan arbeidsplaatsen komt nog eens bovenop de 400 banen die Zutphen in de afgelopen jaren al verloor door het vertrek van diverse justitiële diensten uit de stad aan de IJssel.
‘Zutphen wordt krimpregio door sluiting jeugdinrichting’
Foto: ANP-Photo/Koen Suyk

Dat schrijft burgemeester Arnold Gerritsen dinsdag in een brief aan de vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie. Gerritsen is ‘ontzet’ over de voorgenomen sluiting van De Kolkemate. Hij is ook verbaasd dat De Kolkemate de enige jeugdinrichting in het land is die volledig moet sluiten, schrijft hij. De laatste jaren vertrokken al het Openbaar Ministerie, de rechercheschool en het Studiecentrum Rechtspleging (SSR).

Sluiting

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) hebben de Tweede Kamer eind 2012 laten weten dat Justitiële Jeugdinrichting Horizon Kolkemate in Zutphen en een deel van JJI De Hartelborgt (locatie Kralingen) in Rotterdam vóór 1 januari 2014 buiten gebruik worden gesteld. Reden daarvoor is de afname van het aantal benodigde plaatsen voor criminele jongeren. Ook levert de sluiting een besparing op. 

Detentie

Kolkemate is justitiële jeugdinrichting met 64 plaatsen voor kort verblijf, lang verblijf, of jongeren met een PIJ-maatregel. Jongeren van 12 tot 18 jaar die in voorarrest zitten, hebben de mogelijkheid om toch een opleiding te volgen of naar hun werk te gaan. Zij krijgen een nachtdetentie. Hierbij gaan jongeren overdag naar school, stage of naar hun werk en verblijven zij buiten school – en werktijden en in het weekend – in een JJI. De jongeren kunnen volgens Teeven terecht in JJI’s in Nijmegen of JJI Lelystad.

Boventallig

Staatssecretaris Teeven zegt zich te realiseren dat deze maatregelen hard zullen aankomen bij de medewerkers van de locaties Horizon Kolkemate (totaal 116 fte) en Kralingen (totaal 15 fte). Met deze JJI’s gaat hij bekijken hoe ze de boventalligheid van het personeel kunnen oplossen. Het personeel dat bij eerdere capaciteitsmaatregelen bij JJI’s hun baan verloor, zijn volgens de staatssecretaris grotendeels uitgestroomd naar een andere functie.Krimp


De burgemeester waarschuwt dat Zutphen een krimpregio dreigt te worden. ‘Voor een relatief kleine stad heeft het vertrek van justitiële instellingen anders dan voor grote steden onevenredig grote gevolgen.’ De Kamercommissie praat dinsdag over het voornemen van staatssecretaris Fred Teeven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.