Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorginstellingen moeten homovriendelijker’

Veel verpleeghuizen en verzorgingsinstellingen in Nederland zijn volgens een speciaal consortium niet homovriendelijk. Bewoners durven niet voor hun geaardheid uit te komen of ze worden gediscrimineerd door anderen. Zo mag een homo bijvoorbeeld niet meedoen met een potje klaverjassen omdat hij een ‘besmettelijke ziekte’ zou hebben.
'Zorginstellingen moeten homovriendelijker'

Medewerkers weten vaak niet eens dat ze homoseksuelen verzorgen. Zorginstellingen kunnen vanaf dinsdag bekijken hoe roze zij zijn. De centra die aan de wensen van ‘roze 50-plussers’ voldoen, krijgen een certificaat: een ‘roze loper’.

Respect en aandacht
Dat maakte een consortium van seniorenbond ANBO, kenniscentrum Movisie en de homo-organisaties COC en Schorer maandag bekend. Zij hebben honderden instellingen aangeschreven om de scan te doen. Hierin wordt onder meer gekeken hoe het zit met omgang met en respect en aandacht voor homo’s.

Opleiding
Volgens het consortium is er te weinig aandacht voor homoseksualiteit in de zorg en tijdens de opleiding. ‘Dat stimuleert roze mensen niet om open te zijn’, zei een woordvoerder van de ANBO. De organisaties willen daarom dat er veel meer voorlichting komt.

Klachten
Eerder werd tijdens een meldweek al duidelijk dat homoseksualiteit in instellingen niet algemeen wordt aanvaard. Het consortium verzamelde in een week ruim driehonderd klachten van homo’s. Dat aantal is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg, aldus de woordvoerder.

Controles
Instellingen die na de tolerantiescan als homovriendelijk worden gezien, krijgen periodieke controles. Binnenkort worden ook thuiszorginstellingen benaderd.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.