Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorginstellingen hebben nauwelijks oog voor homoseksuele ouderen

Een derde van de verzorgenden geeft aan dat hun instelling nooit aandacht schenkt aan homoseksuele ouderen. Volgens bijna de helft (45%) van de verzorgenden zijn er nauwelijks roze ouderen in hun instelling. 'Onmogelijk', vindt COC Nederland.
Zorginstellingen hebben nauwelijks oog voor homoseksuele ouderen

Het gebrek aan ‘roze beleid’ in de instelling blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website hield. De vraag luidde: ‘Is er in jouw (thuis)zorginstelling aandacht voor homoseksuele ouderen?’ ‘Nee, nooit,’ stemde een derde (33%) van de verzorgenden.

Aandacht
Een groot deel van de stemmers (45%) geeft hiervoor als reden dat er nauwelijks homoseksuele cliënten zijn. Bij 9 procent van de stemmers wordt in de instelling wel eens gesproken over homoseksuele cliënten. Slechts 13 procent van de verzorgenden geeft aan dat er op hun werk zeker aandacht is voor homoseksuele ouderen. In totaal stemden 475 personen.

50-plussers
Volgens woordvoerder Manon Linschoten van COC Nederland – de homo-organisatie die opkomt voor de belangen van homo’s – is het onmogelijk dat er geen homoseksuele ouderen zijn. ‘Er wonen zo’n 350.000 homoseksuele 50 plussers in Nederland, en die wonen óók in zorginstellingen.’

Roze beleid
Er ligt voor verzorgenden een belangrijke taak om hun instelling homovriendelijker te maken. Linschoten: ‘Ik denk dat veel zorginstellingen niet het idee hebben dat ze homo-onvriendelijk zijn. Maar het feit dat er nooit aandacht wordt geschonken aan een roze beleid, zorgt er voor dat homoseksuele ouderen niet zichzelf kunnen zijn.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: TVV online/ foto: Koos Groenewold

1 REACTIE

  1. Wat verstaat men onder een ‘roze’ beleid?
    In mijn zorginstelling is er aandacht voor ieders individuele situatie, of het nu gaat om sociale afkomst, religie of seksuele voorkeur: zolang er maar respectvol mee wordt omgegaan en niet wordt geoordeeld. Daar wordt ‘bij ons’ de nadruk op gelegd. Maar ik vind niet dat homoseksualiteit een ‘issue’ moet zijn in de zorg. Waarom abnormaliseren? Vinden homoseksuele ouderen zelf dat er meer aandacht aan moet worden besteed, in de zorgverlening?
    Ik ben erg benieuwd, hoe eventueel beleid kan worden afgestemd om ouderen meer zichzelf te kunnen laten zijn, gelet op geaardheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.