Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstelling Pyxis in Zeist blijft dicht

Zorginstelling Pyxis in Zeist blijft voorlopig gesloten. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vrijdag bepaald in een geding dat Pyxis had aangespannen tegen een voorlopig besluit van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
Zorginstelling Pyxis in Zeist blijft dicht

Vies

Schippers liet alle vestigingen van de instelling op 2 maart per direct sluiten, toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vieze en onverantwoorde toestanden aantrof in panden waar Pyxis zorg verleende. De inspectie startte een onderzoek nadat een man dood in een woning was aangetroffen.

Dood

Voor de dood van deze man is op 8 maart een psychiater geschorst, die hem mogelijk veel te veel medicijnen in een verkeerde combinatie had gegeven. De inspectie hield deze arts al langer in de gaten, nadat er al eerder een tuchtklacht tegen hem was ingediend.

Slooppanden

Volgens de inspectie was er bij de stichting sprake van maatschappelijke

verwaarlozing. Cliënten werden door Pyxis ondergebracht in vervuilde

ruimtes, slooppanden en zelfs op campings. Inspecteurs troffen mensen

aan in smerige en overvolle kamers waar de ramen geblindeerd waren met

doeken. Steevast zaten de cliënten zonder accurate zorg en begeleiding.

Jongeren
Pyxis begeleidde jongeren met een persoonsgebonden budget en zorgde in sommige gevallen ook voor huisvesting. In die huisvesting en begeleiding is Pyxis zwaar tekortgeschoten. ‘Wat de inspectie aantrof is onder de maat en voldeed niet aan de minimale vereisten die aan de zorgverlening worden gesteld’, aldus de rechtbank. Volgens Pyxis was de overleden man geen cliënt van de instelling, maar dat heeft de rechter afgewezen.

Vervuild huis
De inspectie vond onder andere een man, die al 2 jaar in een overvol en zwaar vervuild huis van Pyxis woonde, maar daar niet eens een bed had. Bij een ander pand lag glas op straat, terwijl een duidelijk geagiteerde man zonder begeleiding buiten stond. Ook in andere onderkomens was sprake van verwaarlozing.

Meewerken
Pyxis wilde tot nu toe niet meewerken aan inzage in het cliëntenbestand. De cliënten moeten ondergebracht worden bij andere instellingen, maar omdat Pyxis niet meewerkt verloopt dat moeizaam. De rechter heeft de instelling daarover op de vingers getikt.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.