Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg voor overlastjongeren Kanaleneiland werkt nog niet

De nieuwe, harde aanpak van jeugdoverlast in Kanaleneiland (Utrecht) lost problemen nog niet op. De betrokken partners hebben soms oeverloze discussies en ouders worden maar nauwelijks bereikt. Maar criminaliteit wordt wel vaker gemeld en komt vaker voor de rechter, zo blijkt uit de evaluatie.
Zorg voor overlastjongeren Kanaleneiland werkt nog niet

Met een nauwe samenwerking tussen onder meer de  politie, het OM, de gemeente, de reclassering, het jongerenwerk, Bureau Jeugdzorg en de kinderbescherming zouden ruim veertig Marokkaanse jongens in de wijk aangepakt worden. Uit de evaluatie blijkt dat na een jaar deze jongens niet minder vaak in het politiesysteem stonden voor delicten als diefstal, inbraak en mishandeling, zo meldt de Volkskrant.

Zorgen

De bedoeling was dat kopstukken hard werden aangepakt en dat de meelopers terug naar school of werk moesten. Een combinatie van straffen en zorgen. Dat laatste kwam minder goed uit de verf, zo blijkt. Omdat er zoveel partners samenwerkten, ontstonden er soms oeverloze discussies, zo wijst de evaluatie uit. Het is bovendien nauwelijks gelukt om de ouders van de jongeren te bereiken of hen aan het werk te helpen. 

Rechter

De repressieve kant van het project ging beter. Het aantal meldingen van overlast en strafbare zaken bij de politie is gestegen, een vaste officier van justitie houdt zich bezig met de groep en een aparte rechercheur is aangesteld om de strafzaken tegen deze jongens. Zo komen de zaken consistenter voor de rechter. 

Bron: de Volkskrant/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.