Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg: stagefonds blijft, geen geld voor zijinstromers

De voorgenomen bezuiniging op een fonds voor stages in de zorg is van de baan. Op aandringen van Linda Voortman (GroenLinks) heeft het kabinet besloten het stagefonds te handhaven. De bezuinigingen op de mbo-opleiding voor 30-plussers blijft wel staan.
Zorg: stagefonds blijft

Die toezegging kreeg GroenLinks vandaag tijdens de behandeling van de zorgbegroting in de Tweede Kamer. ‘De ambities van het kabinet om meer handen aan het bed te krijgen zijn door dit soort bezuinigingen niet haalbaar’, zo waarschuwde Linda Voortman minister Schippers (Volksgezondheid).

Hard nodig
Met het stagefonds kunnen jaarlijks 100.000 stages in de zorg worden gestart. Volgens Voortman is dat hard nodig. In de komende vijftien jaar moeten 450.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden aan de slag om de zorg te kunnen verlenen die nodig is.

30-plussers
De bezuinigingen op mbo-onderwijs aan 30-plussers blijven wel staan: het kabinet wil dat 30-plussers voortaan zelf hun mbo-opleiding betalen. Tienduizenden zij-instromers en herintreders zullen daardoor geen opleiding volgen, aldus Jan van Zijl, voorzitter van de MBO-Raad: ‘De zorg moet het voor het oplossen van het personeelstekort voornamelijk hebben van mensen die zich laten omscholen. Van de 60.000 mbo-studenten ouder dan 30 jaar, volgen er 22.000 een zorgopleiding.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.   

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/foto: stockxchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.