Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg Parkinsonpatiënt in verpleeghuis schiet tekort’

De zorg voor Parkinsonpatiënten schiet in verpleegtehuizen vaak tekort. Dat meldt het Prinses Beatrix Fonds maandag samen met de Parkinson Patiënten Vereniging (PPV). Steeds meer familieleden van patiënten klagen over de zorg in verpleegtehuizen.
‘Zorg Parkinsonpatiënt in verpleeghuis schiet tekort’

Door Alexandra Sweers – Stefanie van Vliet, directeur van de PPVvindt dat er wat moet gebeuren aan de situatie waarin veel Parkinsonpatiënten zich bevinden. ‘Ik kan het niet met exacte feiten onderbouwen. Er is nog geen groot aantal vragen en klachten binnengekomen, maar genoeg om je ongerust te maken. Sommige patiënten krijgen niet op tijd de medicatie, terwijl dat bij deze mensen heel nauw luistert.’

Structureel
Wat de directeur wil, is onderzoek om te bepalen of de ondermaatse zorg een tijdelijk of structureel probleem is. Van Vliet: ‘Het kan zo zijn dat er meer Parkinsonpatiënten zijn bijgekomen. Dan komen problemen vaak sneller aan het licht. Of er is te weinig personeel.’ Welke oorzaak het ook is, Van Vliet komt op voor haar patiënten en wil dat er iets gebeurt.

Schokkend
De PPV ontvangt regelmatig vragen van verpleeghuizen hoe om te gaan met Parkinson. ‘Schokkend’, vindt Van Vliet. ‘Ons doel is positief en we willen absoluut niet de verpleeghuizen onderuit halen. Maar er is in verpleeghuizen nog steeds weinig bekend over deze ziekte. Terwijl er 50.000 mensen in Nederland Parkinson hebben. Dat is onbegrijpelijk’, aldus Van Vliet.

Aandoening
Parkinson is een neurologische aandoening en ontstaat door het afsterven van de zenuwcellen in de middenhersenen. Bekende symptomen zijn: pijnlijke spierstijfheid, bewegingstraagheid, schuifelend lopen en schudbewegingen van één of meerdere lichaamsdelen (tremoren). De oorzaak van de ziekte is nog niet gevonden. Medicijnen kunnen de symptomen tijdelijk verminderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.