Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg Limburg dubbel getroffen’

De bezuinigingen in de zorg zullen in de provincie Limburg dubbel zo zwaar uitpakken dan elders in het land. Dat komt doordat Limburg de meest vergrijsde provincie van Nederland is, waar bovendien de minste kinderen worden geboren. Ook vertrekken er meer mensen dan zich er vestigen. Limburg heeft daardoor veel oude inwoners en die belasten het zorgbudget zwaarder.
'Zorg Limburg dubbel getroffen'

Dat stelde hoogleraar revalidatiegeneeskunde Rob Smeets vrijdag tijdens zijn intreerede aan de Universiteit Maastricht. Volgens Smeets is uit onderzoek gebleken dat Limburgers meer klachten hebben dan andere Nederlanders aan hun houdings- en bewegingsapparaat. Ook ondervinden ze door gezondheidsklachten meer problemen met deelname aan het normale maatschappelijke leven. Nu er weer bezuinigingen in de zorg aankomen, zijn slimme en innovatieve oplossingen nodig, aldus de professor.

Revalideren
Revalidatiegeneeskunde richt zich speciaal op het voorkomen en oplossen van problemen door ziekte of een aandoening. Smeets pleit ervoor dat revalidatieartsen eerder worden ingeschakeld, bijvoorbeeld al als een patiënt op de intensive care ligt. Ook mensen die een beroerte hebben gehad zouden veel sneller kunnen beginnen met revalideren.

Immobiel

Limburg is door de vergrijzing ook bij uitstek geschikt om preventieve programma’s ter voorkoming van bijvoorbeeld rugklachten te onderzoeken, denkt de hoogleraar. Oudere mensen met rugklachten worden niet zelden immobiel en hebben dan veel zorg en ondersteuning nodig, terwijl dat vaak te voorkomen is.
Smeets gaat ook onderzoek doen naar revalidatiezorg voor mensen die een chronisch vermoeidheidssyndroom hebben. Dat onderzoek moet in 2013 klaar zijn, aldus de hoogleraar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.