Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg kan makkelijker aan personeel komen

De zorgsector is vorig jaar weer gemakkelijker aan personeel kunnen komen. Toch zien steeds meer werkgevers in de zorg het aantrekken van nieuwe werknemers als een probleem. De komende jaren zullen ze hun best moeten blijven doen om personeel naar ziekenhuizen en verpleeghuizen te halen.
Zorg kan makkelijker aan personeel komen

Dat hebben minister Ab Klink (Volksgezondheid) en staatssecretaris Jet Bussemaker woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. In de eerste helft van 2009 steeg de werkgelegenheid in de zorg met 2 procent. Halverwege het jaar was het aantal openstaande vacatures met een kwart afgenomen vergeleken met een jaar eerder. Na een jarenlange stijging was ook de tijd dat een vacature niet werd vervuld, gedaald, met 15 procent.

Zorgopleiding
Het aantal leerlingen dat in het middelbaar en hogerberoepsonderwijs een zorgopleiding volgt, is dit schooljaar met zevenduizend gestegen. ‘Dit zijn duidelijke signalen van een meer ontspannen arbeidsmarkt in de zorg en een grotere aantrekkingskracht van de zorgsector’, stellen de bewindslieden vast.

Obstakel

Toch ervaren zorginstellingen de werving van nieuw personeel nog steeds als het grootste obstakel op de arbeidsmarkt, blijkt uit een enquête onder werkgevers. Bijna twee derde van de zorginstelling maakt zich hierover zorgen.

Technologie

Al eerder is berekend dat door de groeiende vraag naar zorg en vergrijzing van het zorgpersoneel in 2025 bijna een half miljoen meer werknemers nodig zijn. Daarom zal onder meer door de inzet van meer technologie en efficiënter werken, de behoefte aan personeel minder groot moeten worden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto ANP/Cynthia Boll

1 REACTIE

  1. Het aantal leerlingen dat in het middelbaar en hogerberoepsonderwijs een zorgopleiding volgt, is dit schooljaar met zevenduizend gestegen. bij di t bericht vraag ik mij af hoeveel leerlingen uiteindelijk hun diploma halen, hoeveel voortijdig afhaken en hoeveel er in na het behalen van het diloma in de zorg gaan werken of zo afgeknapt zijn dat ze een andere baan gaan zoeken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.