Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandigen in de zorg (ZZP) zonder werk door VAR

Zelfstandigen in de zorg die voor een zorginstelling of via een bemiddelingsbureau werken krijgen sinds oktober 2013 geen VAR van de Belastingdienst. Veel zelfstandigen kunnen hierdoor niet meer aan het werk. Stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen komen in actie.
Zelfstandigen in de zorg (ZZP) zonder werk door VAR
Foto: ANP XTRA

Met een VAR-WUO (Verklaring Arbeidsrelatie Winst Uit Onderneming) van de Belastingdienst verklaar je dat je als zelfstandige winst uit onderneming hebt in plaats van in loondienst bent bij een zorgorganisatie. Deze verklaring maakt de arbeidsverhoudingen duidelijk: de opdrachtgever draagt geen loonbelasting en sociale premies af, dat doe je als zelfstandige immers zelf.

Goedkoper

De fiscus wil voorkomen dat zorgorganisaties alle medewerkers ontslaat en ze vervolgens weer inhuurt als zelfstandige. Dat is veel goedkoper voor de zorgorganisatie: je hoeft geen loonbelasting en sociale premies te betalen en de organisatie zit niet vast aan vaste contracten en alle verplichtingen die daar bijkomen.

Controle

In oktober 2013 werd bij een controle van een bemiddelaar in de zorg vastgesteld dat de door de bemiddelaar gebruikte contracten feitelijk wel een loondienstverband inhoudt. De Belastingdienst trok alle VAR’s in van de zelfstandigen die daar ingeschreven stonden. Het bemiddelingsbureau zou de rol van werkgever hebben en er was sprake van een schijnconstructie. Sinds deze ontdekking verstrekt de fiscus geen VAR-WUO meer aan zelfstandigen in de zorg.

Bemiddelaar

‘Er is een ware jacht op de ZZP’er in de zorg ontketend’, stelt Stichting ZZP Nederland. ‘Iedereen die in de zorg werkt ontvangt nu van de Belastingdienst een VAR-loon, ongeacht wat men invult. Zelfstandigen in de zorg zonder een VAR-WUO (winst uit onderneming) zijn kansloos bij het aangaan van opdrachten.’ Zodra een zelfstandige werkt als onderaannemer via een bemiddelaar of zorginstelling is er volgens de Belastingdienst geen sprake meer van ondernemerschap, stelt de stichting.

Stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen hebben een petitie opgesteld. Die kan hier getekend worden. Ze dringen er bij de Tweede Kamer op aan om dit probleem aan de orde te stellen.

 

Johan Marrink van ZZP Nederland vertelt in een reportage van Radar van tegen welke problemen de ZPP’ers aanlopen. Ook vertellen de ouders van een gehandicapt 3-jarig meisje en één van haar vaste verzorger’s, ZPP’er wat de vele voordelen zijn van een ZPP’er boven een zorginstelling. Bekijk hier de uitzending >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.