Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfhulp bij depressieve klachten onderschat

Avatar
Alexandra Sweers
Mensen met depressieve klachten kunnen hier wat aan doen door een zelfhulpboek te lezen of een onlinecursus te volgen. Volgens het fonds Psychische Gezondheid is dat een laagdrempelige manier om depressieve klachten de baas te worden en is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Toch heeft maar 18 procent van de Nederlanders vertrouwen in deze methode.
Zelfhulp bij depressieve klachten onderschat

Dat blijkt uit een onderzoek van het fonds onder iets meer dan 1000 Nederlanders naar misverstanden over depressie, naar aanleiding van World Mental Health Day op 10 oktober. Jaarlijks krijgt 5 procent van de bevolking in Nederland een depressie.

Schadepost

Depressies veroorzaken 8 procent van het ziekteverzuim. Depressie is daarmee de grootste oorzaak van ziekmeldingen onder de Nederlandse beroepsbevolking. Jaarlijks zijn depressies goed voor een economische schadepost van 1,5 miljard euro. Dat komt deels door het ziekteverzuim en deels door kosten in de gezondheidszorg, zo becijferde het Trimbos instituut vorig jaar.

Herstel

Uit het onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid blijkt dat Nederlanders denken dat depressie vaker voorkomt dan in werkelijkheid het geval is (18 tegenover 5 procent) en dat de kansen op herstel zonder behandeling worden onderschat. De helft van de depressies is na 3 maanden weer over, of de patiënt hier nou voor behandeld wordt of niet. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mensen denken dat een depressie met behandeling na een maand of 10 voorbij is en zonder behandeling na 20 maanden.

Terugval

Wel is het zo dat depressies regelmatig terugkomen. Hoe vaker iemand een depressie heeft gehad, des te groter wordt de kans dat hij of zij weer depressief wordt. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen denken dat mensen niet genezen van een depressie, terwijl de mogelijke terugval in werkelijkheid een groter probleem is.

Zelfhulpboek

Volgens het Fonds Psychische Gezondheid overschatten veel mensen de mogelijkheden die een behandeling biedt en onderschatten ze dan weer hun eigen mogelijkheden, zoals het lezen van een zelfhulpboek. Waar nodig is het natuurlijk wel de bedoeling dat mensen professionele hulp zoeken en zich laten behandelen, benadrukt het fonds.

Bron: ANP/ANP-Photo/Koen van Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.