Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wilsbeschikkingen

Wilsbeschikkingen is een vriendenboek met uitvoerige artikelen over het leven van Wil van de Leur, de in juni 2007 overleden directeur van het vroegere Landelijk Centrum Opbouwwerk (LOC). Naast een biografische schets bevat het boek een synthese van de opvattingen van Van de Leur en een beschrijving van diens niet aflatende lobby voor behoud van het opbouwwerk als zelfstandige professie.
Wilsbeschikkingen

Wilsbeschikkingen is een vriendenboek met uitvoerige artikelen over het leven van Wil van de Leur, de in juni 2007 overleden directeur van het vroegere Landelijk Centrum Opbouwwerk (LOC). Naast een biografische schets bevat het boek een synthese van de opvattingen van Van de Leur en een beschrijving van diens niet aflatende lobby voor behoud van het opbouwwerk als zelfstandige professie. Van de Leur zag opbouwwerk als een manier om zelfredzaamheid van mensen te bevorderen en te streven naar een heilzamer maakbare samenleving. Daarbij moest het opbouwwerk zichzelf buiten-institutioneel blijven opstellen en niet in de valkuil van de ‘agogisering’ trappen. Van de Leur vreesde namelijk dat het centraal stellen van leerdoelen ten koste zou gaan van de werkelijke ondersteuningsvraag.

De kritiek van Van de Leur op de grote invloed van instituties op het leven van gewone mensen, weerhield hem er niet van zelf een groot aantal instellingen in het leven te roepen: organisaties als het LCO, de Gradus Hendriksstichting en bijvoorbeeld de Beroeporganisatie Opbouwwerkers Nederland. De meer kritische vraag of die aparte postionering van het opbouwwerk de ontwikkeling van de werksoort wel altijd ten goede is gekomen, komt in dit vriendenboek natuurlijk niet aan de orde.

Titel: Wilsbeschikkingen. Opbouwwerk van de hand van Wil van de Leur
Auteu: Harry Broekman, Joyce Hes, Peter Voogt, Koos Vos
Uitgever: Dr. Gradus Hendriks-stichting
Prijs:  € 20,00

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.