Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wetswijziging: inburgeren is eigen verantwoordelijkheid

Iedereen die in Nederland inburgert is daar voortaan zelf verantwoordelijk voor. Dat geldt ook voor de kosten. De ministerraad heeft ingestemd met wijziging van de Wet inburgering en de Vreemdelingenwet. Gemeenten moeten streng optreden tegen mensen die door gedrag of kleding hun arbeidsmarktkansen ernstig beperken.
Wetswijziging: inburgeren is eigen verantwoordelijkheid

Minister Donner van Binnenlandse Zaken initieert de wetswijziging samen met minister Leers van Immigratie en Asiel. Donner spreekt van een koerswijziging waarmee het kabinet afstand neemt van het relativisme dat besloten ligt in het model van de multiculturele samenleving. Het is niet aan de overheid om mensen te laten integreren, maar aan de migranten zelf om daar hun best voor te doen, zo meent de minister.

Gedrag en kleding
Er komt een wetsvoorstel voor de strafrechtelijke aanpak van huwelijksdwang. Ook moeten gemeenten regelen dat streng wordt opgetreden tegen mensen die hun kansen op de arbeidsmarkt belemmeren door gedrag of kleding. Zo nodig komt het kabinet nog met een extra voorstel hierover. Van mensen die zakken voor hun inburgeringsexamen wordt de verblijfsvergunning ingetrokken.

Leenstelsel
Er komt een sociaal leenstelsel voor mensen die geen geld voor hebben om zelf het inburgeringsexamen te betalen. Burgerschap begint met actieve deelname aan de samenleving., aldus de ministers. Het spreken van de Nederlandse taal is daarbij een essentiële voorwaarde. Het kabinet wil dat mensen een zo hoog mogelijk taalniveau behalen. Zij kunnen het inburgeringsexamen doen, maar ook kiezen voor een hoger opleidingsniveau, zoals het staatsexamen Nederlands als tweede taal of een MBO-diploma.

Extra steun nodig
Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders zegt op de website van Binnenlands Bestuur dat het kabinet twee fouten Maakt: ‘Ten eerste kun je met algemeen beleid niet iedereen bereiken. Er zijn altijd kwetsbare groepen die een extra steuntje nodig hebben, bijvoorbeeld om aan werk te komen,’ aldus voorzitter Farid Azarkan. ‘Ten tweede investeert het kabinet niet meer in het maatschappelijke middenveld. Terwijl er veel vrijwilligers zijn die via minderhedenorganisaties willen bijdragen aan de samenleving.’

Onderzoek
Drie kwart van de Nederlanders steunt dit kabinetsbeleid. Uit kiezersonderzoek van Maurice de Hond blijkt de meerderheid vindt dat immigranten zich moeten aanpassen aan de Nederlandse samenleving en haar waarden. Het overgrote deel van de kiezers van PVV, VVD en CDA is het daarmee eens, maar ook twee derde van de SP-kiezers en de helft van de kiezers van de PvdA, D66 en GroenLinks.

Geen oplossing
Van de ondervraagden is 58 procent is negatief over het Nederlandse integratiebeleid tijdens verschillende kabinetten-Balkenende in de afgelopen tien jaar. 83 Procent steunt de plannen van het huidige kabinet voor een boerkaverbod in de openbare ruimte. Wel zegt bijna de helft van de ondervraagden ook dat de problemen wel worden gesignaleerd, maar dat er geen echte oplossingen worden geboden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: foto: ANP Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. Na afschaffing van subsidies voor de inburgering wordt ook de vergoeding voor tolken- en vertaaldiensten in de gezondheidszorg afgeschaft…
    Dit gaat te snel! Prima om eigen verantwoordelijkheid te geven aan mensen die het Nederlandse Taal nog niet erg machtig zijn, maar zorg dat de gezondheidszorg in elk geval nog goed toegankelijk is. Slechte communicatie betekent 5 jaar korter leven in ook nog eens slechtere gezondheid. Dat is bewezen in verschillende (internationale of buitenlandse) onderzoeken.
    Het begint een beetje te veel op “wegpesten” te lijken.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik denk dat het goed is/kan zijn, om inburgeraars niet zonder meer als kwetsbaar te zien, en hen financieel en anderszins verantwoordelijkheid te laten dragen voor de eigen integratie. Keerzijde is echter wel dat de maatschappij waarin wordt geintegreerd dan ook de verantwoordelijkheid neemt om open te staan voor mensen, inburgeraars, tweede generatie en anderen, als het gaat om toegang tot werk. Deze regering legt de verantwoordelijkheid duidelijk terug aan burgers en maatschappij, met als basis dat iedereen kansen heeft, krijgt en zelf moet pakken. Dat is goed, maar dan wel in een level playing field, en daar horen geen werkgevers bij die Achmed niet aannemen omdat hij Achmed heet. Ook dat is liberalisme.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.