Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Werkloosheid voor het eerst boven half miljoen

De werkloosheid is in Nederland in juli met 14.000 personen gestegen tot 510.000. Dat is 6,5 procent van de beroepsbevolking. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dat donderdag bekendgemaakt. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Het is voor het eerst sinds 1996 dat meer dan een half miljoen mensen werkloos zijn.
Werkloosheid voor het eerst boven half miljoen

Het aantal WW-uitkeringen nam in juli toe met ruim 7.000 tot 298.000, blijkt uit cijfers van uitvoeringsinstantie UWV. In vergelijking met juli vorig jaar bedraagt de stijging 17,5 procent.De werkloosheid vertoont al meer dan een jaar een stijgende lijn. De instroom van personen die hun baan verliezen nam toe. Daarnaast vinden relatief weinig werklozen ander werk.

Ouderen

Ook in 2004 en 2005 was de werkloosheid naar verhouding hoog. Het aantal werklozen bleef toen echter onder de 500.000. Vergeleken met toen zijn er meer mannen werkloos. Ook het aantal oudere werklozen ligt hoger. Er zijn minder vrouwen en mensen onder de 45 jaar werkloos.

Jongeren
Het aantal WW-uitkeringen groeide het afgelopen jaar relatief het meest onder jongeren. Er zijn nu 54 procent meer jongeren met een WW-uitkering dan een jaar terug. Het aantal WW-uitkeringen steeg naar verhouding het meest in de bouw. Ook in de gezondheidszorg en de uitzendsector was er een toename. Regionaal deed zich de grootste stijging voor in Overijssel en Zeeland.

Schuld

Dat de Nederlandse werkloosheid in juli voor het eerst sinds 1996 is gestegen tot boven het half miljoen is volgens SP en PvdA te wijten aan het beleid van het kabinet-Rutte. Ook de FNV legt de schuld deels bij het kabinet. Volgens de vakcentrale komt de hoge werkloosheid niet alleen door de lage economische groei als gevolg van de eurocrisis en is het kabinetsbeleid medeschuldig. ‘Het kabinet sloopt te veel en bouwt te weinig aan herstel van vertrouwen en bestedingen. Mensen missen zekerheid.’

Bron: ANP/ANP-Photo/Roos Koole

3 REACTIES

  1. Fijne he dit neo liberale kabinet. Rutte etc. hebben niets anders gedaan dan ons land dieper in de ellende strorten. Er is maar een standaard geweest: bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Natuurlijk is bezuinigen nodig maar er moet wel iets naast staan.
    Nederand was onregeerbaar en na september wordt het nog erger en nog meer chaos. Helaas is zie het niet anders.
    Opvallend is tevens dat flexibiliteit alleen maar onderaan de arbeidsmarkt is. !!!!!!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Sluit me helemaal aan bij voorgaande spreker. Daarbij komt ook nog het enorme aantal zzp-ers (die overigens door de overheid die kant op gelootst zijn) die buiten alle statistieken worden gehouden. En reken maar dat er zeker 400.000 van deze groep een marginaal inkomensniveau hebben. Dus hoezo is het aantal werklozen nu boven de half miljoen? Over statistieken en leugens gesproken.

  4. Er is veel meer werkloosheid als er staat: een heleboel mensen die een paar jaar geleden op de tocht stonden heeft men geplaatst in werk”reïntegratie”bureaus. Die waren opgericht om Europees subsidiegeld te innen, waarmee men dus dit soort bureau’s in het leven heeft geroepen…en zo al vele aankomende werklozen een plekkie heeft kunnen geven. Maar: de werkloosheid neemt toe, men veranderd intussen de spelregels tijdens het “spel”, en men probeert groepen mensen door te draaien door ze in veelbelovende maar niets concreets zeggende projecten te douwen/dwingen…als ze maar (tijdelijk) uit de uitkering zijn. Dat ze binnen 2 jaar weer uitkering aanvragen omdat de volgende lichting in dat tijdelijke banencircus gepropt moet worden…dat interressert de overheid niet. Op die wijze kun je de werkloosheidcijfers blijven manipuleren, en met de uitkeringsgerechtigden blijven sollen en hen als proefkonijnen blijven gebruiken. Als je als overheid al bijna 40 jaar niet de beloftes nakomt en een tegenstrijdig beleid blijft voeren…dan kun je niet verwachten dat problemen oplossen. Bijna 40 jaar geleden moesten we bezuinigen zodat de overheid de staatsschuld zou reduceren en de werkgelegenheid enorm zou ontwikkelen. Beide heeft men niet aan voldaan, en nu krijgen anderen de schuld en de nadelen van zo’n leugenachtig beleid op hun (bijna lege) bord.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.