Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkbezoek: nuttig zonder Jan de Loodgieter?

10 juli 2009: een omgebouwde boerderij in een nieuwbouwwijk in Assen waar mensen met een beperking werken en wonen. In deze boerderij zijn buurtbewoners en gasten welkom om thee te drinken, ijsjes eten en versgebrande koffie te kopen. Buiten komt het water met bakken uit de lucht. Er is weinig beweging in het nabije haventje voor plezierboten.
Werkbezoek: nuttig zonder Jan de Loodgieter?

Vandaag verwachten de medewerkers van Boerderij Kloosterhaven geen buurtbewoners voor een ijsje. Er staat een lunch klaar voor staatssecretaris Jet Bussemaker. Haar persvoorlichter staat met pech langs de weg. Ietwat verregend stapt ze alleen binnen om te praten over wijkparticipatie.

Het was voor mij de eerste keer dat ik een werkbezoek meemaakte. Het huidige kabinet is begonnen met 100 dagen aan werkbezoeken, maar tot nu toe ben ik ze op de een of andere manier altijd misgelopen.

Als adviseur van STAMM CMO Drenthe was ik samen met onze directeur aanwezig bij de lunch. Ik vond het interessant om eens te zien hoe een politicus dit aanpakt. Het lijkt me leuk en lastig tegelijk. Je loopt enerzijds kans om geconfronteerd te worden met alles wat ‘Den Haag’ al jaren fout doet, maar anderzijds heb je natuurlijk kans om je eigen Joe the Plumber te ontmoeten. Elke debat wordt tegenwoordig ingekleurd met ‘Ik sprak laatst met Henk, Evelyne, Mahmed of Joe’. En elke politicus kiest uiteraard de Joe die hem of haar past.

Rita heeft een ondernemer die moe wordt van alle regels, en Agnes heeft altijd mensen met een zorgvraag en wachtlijst achter de hand. Dit was dus hét moment om vanuit Kloosterveen een punt te maken richting de politiek. Ik zat daarom te wachten om een duidelijke vraag of in ieder geval een schreeuw om aandacht. Voor mevrouw Bussemaker was er in Assen echter geen ‘Jan de Loodgieter’.

Wat vooral naar voren kwam is een heel diffuus beeld van een wijkintegratieproject. Uit buurtonderzoek was gebleken dat (samenvattend) de buurt niet heel erg vóór, maar ook niet heel erg tegen de komst van het zorgproject is. Een vader met een ouderinitiatief vindt dat Den Haag zich soms te veel en soms te weinig bemoeit. De bewoners zelf gaven aan eigenlijk niet zo veel behoefte te hebben aan contact met de buurtbewoners. Het gaat dus zijn gangetje en er is geen reden tot jubelen of klagen. Niet echt een quote om ‘u’ tegen te zeggen.

In eerste instantie vond ik het jammer dat er geen duidelijkere vraag naar voren kwam in de vorm van een soundbite die ik dan later in de Tweede Kamer terug zou horen. Maar waarschijnlijk verloopt 90 procent van de werkbezoeken zo. We krijgen er gewoon alleen iets van te horen als het hoge bezoek geen hand krijgt, of als een loodgieter vervolgens een gehele verkiezingscampagne overneemt! Toch vraag je je af; heeft de staatssecretaris iets meegenomen uit Assen waar ze iets mee kan?

Bart Looman (1980) is socioloog en adviseur bij STAMM CMO Drenthe. Hij is betrokken bij projecten op de thema’s ‘Opgroeien’ en ‘Mantelzorg en vrijwillige inzet’ en maakt zich sterk voor harde resultaten in de zachte sector.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.