Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welzijnsgigant in problemen: Melkertiers massaal op straat gezet

De grootste welzijnsinstelling van Amsterdam, Alcides, kampt met ernstige financiële tekorten. Op drie grote onderdelen lopen de verliezen dit jaar op tot 3,5 miljoen euro. Een groot deel van de tweeduizend medewerkers verliest daardoor zijn baan. Vooral 'Melkertiers' worden getroffen.

Alcides heeft in de hele stad centra voor kinderopvang en voorziet Zuidoost, Zuideramstel en Zeeburg van jongerencentra, peuterspeelzalen, buurthuizen, wijkposten voor ouderen en speeltuinen.

Tegenvallers
Volgens bestuursvoorzitter Albert van Wingerden is zijn organisatie getroffen door ‘een opeenstapeling van tegenvallers’. De subsidies voor I/D-banen (voorheen Melkertbanen) zijn per januari sterk achteruitgegaan en ook de stadsdelen en gemeente bezuinigen op welzijnswerk. Tegelijk is de grootste bron van inkomsten, de kinderopvang, sterk geslonken: steeds meer ouders houden uit kostenoverwegingen hun kinderen thuis.

‘Koppen kosten’
Van Wingerden wil nog niet kwijt hoeveel arbeidsplaatsen verloren gaan, maar de beoogde reorganisatie gaat ‘veel koppen kosten’. Vooral de vijfhonderd I/D-medewerkers zullen worden getroffen, maar ook het management op het hoofdkantoor is doelwit. Alcides heeft een jaarlijkse omzet van zeventig miljoen euro. Ongeveer veertig procent daarvan komt van subsidies. Bij ongewijzigd beleid lopen de verliezen van het welzijn in Zuidoost en Zuideramstel en de toezichthouders van Dubbel Plus dit jaar op tot 3,5 miljoen euro. Door flink in te grijpen worden deze tekorten verminderd, zegt Van Wingerden. Volgens hem zal de dienstverlening nauwelijks worden geschaad.

Wanbeheer
Maar directeur Ellin Robles van Alcides in Zuidoost heeft het stadsdeel al laten weten haar afspraken niet te kunnen nakomen. Zij wijt de tekorten aan wanbeheer. ”Alcides kampt met het klassieke welzijnssyndroom. We kopen zwakke broeders op terwijl we zelf nog zwak zijn. En onze offertes zijn te laag.” Volgens Robles rekent het hoofdkantoor haar veel te veel ‘overheadkosten’ door. Alcides ontstond begin 2001 na een fusie van de welzijnsorganisaties in Zuidoost, de Rivierenbuurt en Buitenveldert. Onlangs nam Alcides het failliete welzijn in Zeeburg over.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.