Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welzijnsambtenaren: ‘Rol fondsen steeds groter’

De huidige economische situatie maakt het noodzakelijk voor maatschappelijke organisaties en bugerinitiatieven om vaker fondsen aan te spreken, stelt Agnes Brokers. Zij spreekt tijdens het Z+W congres ‘Kapitaal voor actief burgerschap’ namens de Landelijke Contactgroep Welzijnsambtenaren.
Welzijnsambtenaren: 'Rol fondsen steeds groter'

Door Alexandra Sweers – In de toekomst wordt de behoefte aan fondsen naar verwachting alleen maar meer, voorspelt Brokers. ‘Nu maken de gemeenten de begroting op voor 2010. Zij moeten met het oog op minder inkomsten zeker een stapje terug doen in de subsidies.’

Actieve burger
Tijdens het congres op 11 juni speelt de actieve burger een grote rol. De overheid verwacht steeds meer van deze burger. De maatschappelijke betrokkenheid moet daarom gestimuleerd worden. Brokers, ambtenaar bij de gemeente Castricum, legt uit welke rol de gemeente daarin kan spelen.

Subsidie
‘In Castricum hebben wij afspraken met bijvoorbeeld de welzijnsinstelling over welke activiteiten zij doen en hoeveel subsidie zij daarvoor krijgen. Als ze extra activiteiten willen organiseren, zullen ze gebruik moeten maken van andere financiële bronnen zoals fondsen.’ Of een burgerinitiatief of maatschappelijke organisatie subsidie ontvangt, hangt af van het beleid dat de gemeenten heeft vastgesteld in combinatie met de beschikbare financiële middelen, aldus Brokers.

Werven
‘Niet iedere organisatie of vrijwilligersgroep is bekend met het werven van fondsen’, zegt Brokers. Voor sommigen kan het dan ook een lastige taak zijn om geld los te krijgen voor een goed initiatief. De gemeente kan hier volgens de ambtenaar zeker een verwijzende functie hebben. ‘Zo kan de gemeente wellicht wijzen op passende fondsen.’

Burgerinitiatieven moeten hun heil zoeken bij de maatschappelijke organisaties. Brokers: ‘De ondersteunende taak voor vrijwilligers ligt vaak bij de welzijnsinstellingen. Zij kunnen hen adviseren en verder bemiddelen met fondsen.’

Toekomst
Agnes Brokers zal, namens de Landelijke Contactgroep Welzijnsambtenaren (LGCW) tijdens het ochtendprogramma van het congres ‘Kapitaal voor actief burgerschap’ en mee discussiëren over hoe instellingen, bedrijven, fondsen en gemeenten in de toekomst kunnen samenwerken om de maatschappelijke betrokkenheid te stimuleren.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.