Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weigerambtenaren niet welkom in G4

Ambtenaren die weigeren een homohuwelijk te sluiten, zijn niet welkom in de vier grote steden. Dat blijkt uit een rondgang langs de zogenoemde G4. Aanleiding is de emancipatienota van de Haagse wethouder Karsten Klein (emancipatie, CDA), die maandag heel duidelijk stelling nam tegen minister en partijgenoot Marja van Bijsterveldt.
Weigerambtenaren niet welkom in G4

Ook Amsterdam, Rotterdam en Utrecht sluiten zich aan bij de Haagse wethouder. Minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) stelde onlangs tijdens een emancipatiedebat in de Tweede Kamer dat ambtenaren van de burgerlijke stand die vanwege hun geloof moeite hebben met het huwen van twee mannen of twee vrouwen, dat moeten kunnen weigeren.

Ondubbelzinnig
Wethouder Klein vindt dat de overheid geen enkele ruimte moet bieden voor dit soort uitzonderingsgevallen. ‘Met dit soort morele onderwerpen moet je niet pragmatisch omgaan, maar heel ondubbelzinnig’, stelt de CDA-politicus. ‘Iedereen is gelijk voor de wet, en ambtenaren dienen die wet gewoon uit te voeren. Als je daar moeite mee hebt, moet je zelf een baan zoeken waarin je niet met homo’s van doen krijgt.’

Moeite
Den Haag vraagt nieuwe ambtenaren of zij moeite hebben met het sluiten van huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht. Als het antwoord daarop ‘ja’ luidt, worden ze niet aangenomen. Volgens Klein heeft die situatie zich de afgelopen jaren in de hofstad niet voorgedaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Evert Elzinga

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.