Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weduwnaars zonder netwerk sterven sneller

Mannen die hun vrouw verliezen, hebben een verhoogd overlijdensrisico als ze geen goed functionerend netwerk om zich heen hebben. Voor vrouwen die weduwe worden, geldt dit niet. Weduwnaars halen de meeste steun uit het contact met kinderen, broers en zussen.
Weduwnaars zonder netwerk sterven sneller

Dat zegt socioloog Maurice Guiaux, die vrijdag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveert op een onderzoek onder bijna tweeduizend getrouwde ouderen. Guiaux volgde deze groep van 1992 tot 2002. In die tijd verloren ruim tweehonderd mensen hun partner door de dood.

Steun
Getrouwde ouderen hebben steeds minder contact met hun sociale netwerk. Maar als een partner ziek wordt, geven alle netwerkleden kort voor het overlijden juist meer steun en hulp. Dat neemt direct na de dood nog toe.

Vereenzamen
Het belang van een goed netwerk houdt tot ruim twee jaar na het overlijden aan volgens Guiaux. Het sterfterisico van weduwnaars die veel steun krijgen, is dan zelfs lager dan gemiddeld. Overigens beschermt zo’n netwerk weduwen en weduwnaars wel tegen sociale eenzaamheid, maar niet tegen emotioneel vereenzamen, aldus de socioloog.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Erik van der Burg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.