Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘We gaan 60.000 inburgeraars nooit halen’

‘We gaan de 60.000 inburgeraars per jaar never en nooit halen.’ Aldus een stellige Rabin Baldewsingh. De Haagse wethouder hamerde woensdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nog eens op de 'irreële' plannen van minister Eberhard van der Laan.
'We gaan 60.000 inburgeraars nooit halen'

‘Minister Ella Vogelaar van Integratie wilde vooral kwaliteit, haar opvolger heeft het nu weer over aantallen, aantallen, aantallen.’ Baldewsingh pleit voor bestuurlijke rust. De bewindsman luidde in augustus de noodklok over de tegenvallende resultaten. Slechts dertien van de 52 grote gemeenten halen hun doel.

Molensteen
Volgens Baldewsingh ervaren veel inburgeraars het verplichte examen bovendien als ‘een molensteen’. Hij zou verder graag zien dat er nog eens 75 miljoen euro komt om mensen ’te verleiden aan een inburgeringscursus mee te doen.’

Te hoog gegrepen
Volgens Ronald Bandell, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van het Platform Asiel en Integratie van de VNG, heeft inburgering bij de gemeenten wel degelijk een hoge prioriteit. ‘De bestanden zijn vervuild. Er staan mensen in die te oud of te jong zijn, er zijn mensen helemaal niet bekend.’ Daarbij zijn de cursussen voor sommigen werkelijk te hoog gegrepen en zitten de vrouwen uit de doelgroep vaak zonder kinderopvang.

Werkvloer

Bandell hoopt de samenwerking met de uitkeringsinstantie UWV te benutten en wil ook kijken of er ruimere mogelijkheden zijn voor inburgering op de werkvloer’. Hij wil zoveel mogelijk in de buurt van de gestelde doelen komen, aldus Bandell, ‘Maar we zijn er niet optimistisch over.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: AMP/Foto: ANP/Phil Nijhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.