Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat je moet weten over euthanasie en zelfdoding

Is hulp bij zelfdoding nu wel of niet strafbaar? En wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? Lees hier wat je moet weten over euthanasie en zelfdoding.
Wat is euthanasie en wat je moet weten over zelfdoding
Foto: ANP Photo

Wat is euthanasie?

Euthanasie is het actief beëindigen van een leven door een arts als er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De patiënt heeft hier vrijwillig en weloverwogen om gevraagd.

Hoe werkt euthanasie?

Bij euthanasie wordt de patiënt eerst in coma gebracht, daarna wordt een middel toegediend waardoor de ademhaling stopt.

Is euthanasie strafbaar?

Het beëindigen van iemands leven is strafbaar tenzij een arts zich houdt aan de zorgvuldigheidseisen die horen bij de euthanasiewet. Grofweg betekent dat dat een patiënt zelf een euthanasieverzoek moet doen. De arts moet vervolgens samen met de patiënt tot de conclusie komen dat er op een bepaald moment (of wanneer er precies) sprake is van ondraaglijk lijden en dat er voor de situatie geen redelijke andere oplossing is.

Hoe weten we of een arts zich aan de eisen houdt?

Een toetsingscommissie met daarin een arts, een jurist en een ethicus beoordeelt of de arts volgens de wet heeft gehandeld.

Wie kan om euthanasie vragen?

Iedereen kan een arts vragen om euthanasie. Maar een arts kan pas op het verzoek ingaan als hij vindt dat hij aan de Euthanasiewet en de zorgvuldigheidseisen kan voldoen.

Is een arts verplicht om euthanasie toe te passen?

Een arts is niet verplicht mee te werken aan een verzoek tot euthanasie. Wanneer hij of zij dat niet wil, moet hij dit bespreken met de patiënt en eventueel doorverwijzen naar een andere arts.

Wat is palliatieve sedatie?

Het doel van palliatieve sedatie is het verlichten van het ondraaglijke pijn van de patiënt in de laatste levensfase. Bij palliatieve sedatie verlaagt een arts het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase opzettelijk. Deze medische handeling heeft niet als doel het leven te verkorten, hoewel het gevolg wel kan zijn dat de patiënt eerder sterft. Palliatieve sedatie is dus geen euthanasie.

Wat is zelfdoding?

Zelfdoding is opzettelijk beëindigen van het eigen leven. Sommige mensen beëindigen hun eigen leven door het innemen van medicijnen. Iemand helpen bij zelfdoding is strafbaar. Een arts mag wel meewerken aan zelfdoding als hij de zorgvuldigheidseisen uit de wet naleeft.

Wat is de discussie over hulp bij zelfdoding?

Hulp bij zelfdoding komt vaker voor dan gedacht. Familieleden worden echter vrijwel nooit vervolgd, bijna altijd wordt de zaak geseponeerd. Albert Heringa is zo’n familielid die zijn 99-jarige moeder Moek aan pillen hielp die zij vervolgens zelf innam en wat haar dood betekende. Heringa werd door de rechter wel schuldig bevonden, maar kreeg geen celstraf.

Moet hulp bij zelfdoding wel of niet strafbaar zijn?

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt van niet. Volgens de vereniging zijn er veel mensen die vinden dat ze ondraaglijk lijden of dat hun leven voltooid is. Maar niet altijd komen zij volgens de wet in aanmerking voor euthanasie en ook niet altijd geeft een euthanasieverzoek garantie dat euthanasie wordt toegepast. De NVVE vindt dat artsen en naasten een patiënt moeten kunnen helpen het leven te beëindigen of dat de patiënt zelf over betrouwbare middelen kan beschikken om het leven te beëindigen.


Meer weten over euthanasie? Lees hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.