Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachttijden voor jeugd-ggz lopen op

Kinderen met psychiatrische problemen moeten vaak maanden wachten voordat ze worden opgenomen in een gespecialiseerde instelling. Vooral voor kinderen met een ernstige eetstoornis en dwangstoornissen heeft dit heftige gevolgen.
wachtlijsten in de jeugd-ggz
Door de wachttijden gaan de kinderen er lichamelijk en geestelijk op achteruit. - Foto: ANP XTRA

De wachtlijsten in de jeugdpsychiatrie waren al langer een probleem, maar sinds de jeugd-ggz onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid valt, lijkt het probleem nog groter te worden. Door de bezuinigingen zijn er steeds minder behandelplekken, zo meldt Nieuwsuur.

Eetstoornis

Zo hebben kinderen met een ernstige eetstoornis veel moeite met het vinden van een behandelplek. Door die wachttijden gaan de kinderen er lichamelijk zo erg op achteruit dat ze in het ziekenhuis terecht komen. Na een ziekenhuisbehandeling vinden deze kinderen door de wachtlijsten opnieuw moeilijk hulp in de jeugd-ggz.

Één op de vier Nederlandse en Vlaamse jongeren tussen de 12 en 19 jaar heeft zichzelf wel eens opzettelijk beschadigd. In Nederland gaat dit om ruim vierhonderdduizend jongeren. Programmamaker Jessica Villerius maakte hierover de vierdelige serie ‘Beschadigd’. Lees hier meer >>

Dwangstoornis

Ook bij opname voor dwang- en angststoornissen lopen de wachttijden op. De klinische behandeling van complexe dwangstoornissen is bij bijvoorbeeld De Bascule in Amsterdam inmiddels opgelopen tot een jaar. In die wachttijd kunnen de problemen flink oplopen.

Vergoeding

Zorginstellingen kunnen niet zomaar de behandelplekken uitbreiden. Zij hebben afspraken met de gemeente en als zij meer kosten maken dan is afgesproken, dan krijgen de zorginstellingen dat niet vergoed. Nu de gemeente de verantwoordelijkheid heeft voor de jeugd-ggz gaat de Nederlandse Zorgautoriteit niet meer over de controle van de wachtlijsten. Nergens wordt nu centraal in de gaten gehouden hoe de wachtlijsten zich landelijk ontwikkelen, aldus Nieuwsuur.

VWS heeft in een reactie op de uitzending laten weten in gesprek te gaan met de Vereniging van Nederlandse gemeenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.