Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD wil beter bereikbare en kleinschalige zorg

De VVD wil dat er snel maatregelen worden genomen om de zorg in Nederland bereikbaar te houden. Dit heeft de vicefractievoorzitter Edith Schippers maandag laten weten bij de presentatie van de VVD zorgnota in Woerden. In deze nota geeft de partij haar visie op zorg in Nederland voor de komende 15 jaar.
VVD wil beter bereikbare en kleinschalige zorg

De VVD laat in de nota ‘Dichtbij Betere Zorg’ weten dat de bereikbaarheid en kleinschalige persoonsgerichte zorg in Nederland onder druk staan. Er moeten snel maatregelen genomen worden om deze te behouden.

Zo wil de partij dat de indicatiestelling voor de AWBZ komt te vervallen. Schippers: ‘De indicatiestelling is een nodeloos ingewikkeld en ondoorzichtig systeem. De VVD wil dat de arts bepaalt wie er in aanmerking voor de AWBZ komt.’

PGB
De partij wil ook dat het Persoongebonden Budget, dat momenteel ter discussie staat, blijft bestaan. Schippers: ‘Mensen moeten zelf kunnen kiezen hoe ze hun zorg willen regelen. Als zij niet tevreden zijn met een bepaalde begeleider, dan moeten ze over kunnen stappen. Instellingen zullen harder hun best moeten doen om de mensen aan zich te binden, wat maakt dat de kwaliteit van zorg verbetert.’

Kleinschalig
De zorgnota schetst een toekomstbeeld over hoe de zorg in 2020 in Nederland moet functioneren. De liberalen willen dat veel zorg die in ziekenhuizen wordt geboden weer teruggaat naar de huisarts die het beter, dichter bij huis en goedkoper kan. Ook moet de zorg in buurten en wijken weer uitgebreider worden met consultatiebureaus, wijkverpleegkundigen, thuiszorg, kleinschalige verzorgingshuizen, de huisartsenzorg en het streekziekenhuis.

Uitdaging
Werving en behoud van zorgpersoneel is volgens de VVD de uitdaging van de toekomst. De uitstroom van personeel is volgens de partij te voorkomen door mensen dat te laten doen waarvoor ze zijn opgeleid. Meer autonomie voor het zorgpersoneel en meer ontwikkeling in de groeikansen. Daarnaast moeten innovaties in de zorg de fysieke inspanningen ontlasten en de administratieve lasten moeten naar beneden, aldus de partij.

Helderheid
Volgens de VVD geeft de overheid momenteel te weinig zekerheid. De partij meent dat er snel helderheid moet komen. De VVD vindt de Nederlandse zorg onder de maat en stelt dat de burger meer waar voor zijn geld moet krijgen. De fractie omschrijft in de nota het toekomstperspectief dat zij wil geven aan de sector, aan de mensen die erin werken en aan hen die ervan afhankelijk zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.