Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VVD: Nederlands een vereiste voor bijstand

De bijstand is volgens de VVD nu onvoldoende streng voor buitenlanders die niet inburgeren. Tweede Kamerlid Stef Blok van de liberalen heeft vrijdag daarom een initiatief wetsvoorstel ingediend, waarin wordt voorgeschreven dat een vreemdeling ten minste Nederlands op een basaal niveau moet beheersen om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering.
VVD: Nederlands een vereiste voor bijstand

Sinds een jaar geleden uit onderzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) is gebleken dat ongeveer 2400 migranten jaarlijks in strijd met de regels bijstand krijgen van gemeenten, vraagt de VVD al om aanscherping van de regels. Blok stelt dat de regels voorschrijven dat iemand een band moet hebben met Nederland om in aanmerking te komen voor het sociale vangnet, maar dat dit onvoldoende getoetst wordt door gemeenten.

Toetsbaar
‘Door de invoering van het wetsvoorstel komt er een toetsbaar criterium voor de band met Nederland’, aldus Blok. ‘Bovendien past het bij het streven van de regering om de status van de Nederlandse taal in de grondwet op te nemen. Een immigrant krijgt pas het recht op bijstand na enkele jaren in Nederland te hebben verbleven, dus is er voldoende tijd om te taal te leren.’

Stok
‘De toegang tot de bijstand is op veel punten behoorlijk gemakkelijk en voor nieuwkomers ontbreekt vaak een stok achter de deur om Nederlands te leren’, aldus Sander Dekker, wethouder en lijsttrekker voor de VVD in Den Haag. ‘Met het initiatiefwetsvoorstel kunnen deze kwesties worden gecombineerd.’ De resultaten van het huidige inburgeringstraject in de gemeente Den Haag noemt Dekker ‘ronduit schokkend’.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

1 REACTIE

  1. Lijkt me een prima idee, niet alleen voor de bijstandsuitkering maar ook uit praktisch oogpunt.Als je in een land woont en je kunt je niet verstaanbaar maken(soms na vele jaren nog niet) is dat voor alles zeer onpraktisch en komt het dan voor dat mensen met meerdere personen in stemhokjes gaan omdat ze er niets van begrijpen en of vrouwen gecontroleerd worden in hun stem.Dat is maar 1 van de dingen die zich voordoen als mensen het niet kunnen of soms ook niet willen begrijpen.Dat kun je voorkomen als iedereen nederlands spreekt en leest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.