Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD en PvdA willen onderzoek naar separatie afdwingen

Minister Klink (VWS) vindt het te ver gaan de Inspectie voor de Gezondheidszorg te kapittelen voor 150 zeer langdurige separaties in de ggz. Het actualiteitenprogramma NOVA maakte de aantallen dinsdag bekend. Veel fracties maken zich zorgen over de cijfers. PvdA en VVD willen met een motie een onafhankelijk onderzoek afdwingen.
VVD en PvdA willen onderzoek naar separatie afdwingen

Door Alexandra Sweers – De VVD en de PvdA eisten in het Algemeen Overleg van 8 april over de cijfers van het gebruik van de isoleercel een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Minister Klink vond dat te ver gaan. Hij plaatste bovendien een kanttekening bij hoe de cijfers zijn gepresenteerd. VVD en PvdA willen nu een motie indienen om een onderzoek af te dwingen.

Korter
Separatie of afzondering kan volgens de minister gecombineerd worden met andere maatregelen als dwangmedicatie. Deze verschillende maatregelen worden niet allemaal apart afgemeld bij de IGZ, maar pas als de gehele behandeling is afgerond. ‘Een separatie of afzondering die als een jaar wordt geregistreerd, kan in werkelijkheid veel korter geduurd hebben’, aldus Klink.

Behandelplan
De IGZ zal in 2009 bij alle ggz-instellingen nagaan hoeveel (lang)lopende separaties zij hebben en hoe lang deze duren op basis van het behandelplan. Zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Inspecteurs zullen elk kwartaal de separaties toetsen.

Daling
De inspectie liet eerder al weten dat het actualiteitenprogramma NOVA de verstrekte cijfers niet helemaal juist presenteerde. Minister Klink schrijft in zijn brief dat het aantal van 44 separaties en afzonderingen in 2004, die langer dan een jaar duurden, is gedaald naar 24 in 2007. Een daling van bijna 50 procent.

Motie
De argumentatie is echter niet voldoende voor PvdA en VVD. Zij kondigen aan een motie aan de Tweede Kamer voor te leggen. Daarin eisen ze een onderzoek naar de vaststelling van de cijfers over separatie door de IGZ. Daarnaast moet het onderzoek duidelijk maken hoe het toezicht op separeren moet veranderen.

Redelijk percentage
PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester eiste in het Algemeen Overleg gisteren nog een plan van aanpak om het komende jaar het aantal separaties met de helft terug te dringen. De partij ziet liever helemaal geen dwang- of drangmiddelen, tenzij echt noodzakelijk. Klink heeft vertrouwen in de koers van de Inspectie. Hij zou ook een daling van 50 procent willen, maar wil ook realistisch blijven. Samen met betrokken instanties wil de minister een redelijk percentage afspreken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.