Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijwillige inburgering als eerste op de schop

Steeds meer allochtonen die vrijwillig een inburgeringcursus willen volgen staan voor een dichte deur. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) in Spits. Onder andere de gemeenten Eindhoven, Venlo en Veere zijn al gestopt met de vrijwillige cursus.
Vrijwillige inburgering als eerste op de schop

‘De gemeenten moeten fors bezuinigen en dus gaan niet-verplichte uitgaven zoals vrijwillige inburgeringcursussen als eerste op de schop’, zegt VNG-woordvoerder Gjalt Rameyer.

Verplicht
Vanaf dit jaar zijn gemeenten alleen verplicht om de cursus aan te bieden aan asielzoekers, vluchtelingen en geestelijk bedinaren (imams, predikers, priesters, godsdienstleraren en zendelingen).
Het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) vindt het ‘onbegrijpelijk’. Of je nu verplicht bent een cursus te volgen of niet. Door in te burgeren kun je beter integreren en sneller meedraaien in de samenleving. Maar dan moet de cursus wel toegankelijk zijn, aldus de voorzitter in de krant.

Zelf betalen
Migranten kunnen wel een cursus volgen, maar moeten die dan zelf betalen. Dat kost gemiddeld 6000 euro. De voorzitter van het IOT vindt het een illusie te denken dat migranten zelf deze kosten kunnen opbrengen. Op 11 mei spreekt het IOT met minister Donner over inburgering. Zij zullen er bij hem op aandringen dat er voor iedereen die Nederlands wil leren een reëel aanbod moet zijn.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Spits/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.