Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Voorwaardelijke straf geëist voor seks met patiënt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur geëist tegen een medewerkster van de Van Mesdagkliniek, omdat zij een relatie had met een patiënt. Het is de eerste keer dat in Nederland een hulpverlener strafrechtelijk wordt vervolgd voor seks met een patiënt.
Voorwaardelijke straf geëist voor seks met patiënt

De relatie tussen de patiënt en de hulpverleenster speelde zich in 2006 af op de zedenafdeling van de kliniek in Groningen. De man en vrouw werden verliefd op elkaar en hadden een aantal keren seks in een van de therapiekamers. Ook gaf de vrouw de tbs’er cadeautjes, waaronder een mobiele telefoon zodat ze contact met elkaar konden houden. De relatie duurde drie maanden en kwam in 2007 aan het licht toen de patiënt een andere therapeut erover vertelde. De hulpverleenster werd op staande voet ontslagen.

Privéproblemen
‘In het begin wilden we het allebei’, vertelde de vrouw in de rechtbank. ‘Maar in die periode was ik door privéproblemen labiel. Later realiseerde ik me dat ik de relatie niet langer wilde en heb er een punt achter gezet.’ Volgens de advocaat van de patiënt was dat moment desastreus voor zijn cliënt. ‘Hij is ernstig verward, depressief en zijn behandeling is er ernstig door vertraagd’, liet raadsman Niek Heidanus weten.

Voorbeeldcasus
Volgens Heidanus moet de zaak een voorbeeld en norm worden voor vergelijkbare zaken. ‘In de afgelopen jaren is het in de Van Mesdagkliniek vijf keer voorgekomen dat een hulpverlener een seksuele relatie had met een patiënt. Deze zaak toont aan dat tbs-patiënten ook slachtoffer kunnen zijn’, zei hij. De advocaat van de verdachte vindt dat de zaak niet ontvankelijk is, omdat justitie vergelijkbare gevallen niet heeft vervolgd.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP

1 REACTIE

  1. Wat de advocaat van de verdachte zegt klopt m.i. niet. Er zijn wel al eens hulpverleners strafrechtelijk veroordeeld omdat ze seksuele relatie met cliënt(e) / patiënt(e) hadden.
    Seks tussen hulpverlener en cliënt is niet toegestaan. Niet volgens veel gedragscodes (bijv NIP), maar ook niet bij wet (misbruik van gezag, artikel 249.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.