Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorstellen aan VWS: zwaarder straffen en samenwonen in verpleeghuis

Verschillende politieke partijen zullen woensdag voorstellen indienen wanneer de Tweede Kamer de begroting van Volksgezondheid bespreekt. Zo moet er een hogere straf komen voor ouderenmishandeling, moeten echtgenoten bij elkaar in het verpleeghuis kunnen blijven en moet de rekening naar de patiënt wanneer hij niet komt opdagen bij het ziekenhuis.
Voorstellen aan VWS: zwaarder straffen en samenwonen in verpleeghuis

Regeringspartij CDA wil dat echtgenoten bij elkaar kunnen blijven wonen in een verpleeghuis, ook als een van hen intensievere zorg nodig heeft. Kamerlid Sabine Uitslag wil dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) vastlegt dat de keuze bij de cliënten komt te liggen.

Gescheiden

Nu komt het volgens het CDA nog te vaak voor dat echtgenoten op verschillende afdelingen in een verpleeghuis terechtkomen omdat de zorg die ze nodig hebben anders is. Volgens Uitslag is dat niet meer van deze tijd. Onduidelijk is hoe vaak het voortkomt dat echtparen gescheiden worden in een verpleeghuis. Nieuwe tehuizen zijn er vaak al op ingericht dat iemand bij zijn of haar ziekere partner kan blijven.

Ouderenmishandeling

Wie zich schuldig maakt aan ouderenmishandeling moet een hogere straf krijgen. Wat betreft Fleur Agema (PVV), valt het vonnis drie keer hoger uit dan nu, omdat de oudere vaak afhankelijk is van de dader (familie of verzorger) en fysiek de zwakste partij is.

Agema vindt verder dat politiemensen, ook als er geen aangifte is gedaan, vaker in actie moeten komen bij signalen dat het niet goed gaat en een oudere niet de zorg krijgt die nodig is. Ook moet er een verwijsindex voor ouderen komen. Ouderen die in beeld zijn bij een hulpverlenende instantie zouden in het systeem herkenbaar moeten zijn, als signaal aan andere hulpverleners.

Kosten

Tot slot vindt de VVD dat mensen die niet komen opdagen bij een afspraak in een ziekenhuis, moeten opdraaien voor een groot deel van de kosten ervan. Volgens Tweede Kamerlid Anne Mulder van de regeringspartij komt 7 à 10 procent van de patiënten hun afspraak niet na, wat ‘honderden miljoenen’ per jaar kost. Die kosten kunnen worden bespaard door deze toch in rekening te brengen, vindt Mulder. Hij denkt daarbij aan 75 procent van de kosten. Mulder zal dat woensdag voorstellen bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.